Joan Baez
Motkultur i USA: Folkrock-sanger Joan Baez holder spontankonsert i San Francisco, 22. september 1967. Baez er kjent for sine mange protestviser mot blant annet krig og rasisme.
Av /NTB Scanpix.
Haugianerne
Norsk motkultur: Maleriet Haugianerne (malt i 1848) viser et motiv fra en tidlig fase i den kristne lekmannsbevegelsen.

En motkultur er en kultur eller en kulturell bevegelse som står i motsetning til den kulturen som flertallet eller de mektigste støtter opp om.

I denne generelle betydningen kan ordet brukes om mange forskjellige slags bevegelser som har vært aktive til ulike tider og på ulike steder. Likevel blir det særlig forbundet med noen bestemte bevegelser.

Motkulturen i USA

I USA forbindes motkultur (counterculture) spesielt med bevegelser som fikk stor oppslutning blant unge mennesker og særlig studenter på 1960- og 1970-tallet, slik som hippiebevegelsen og studentopprøret. Ofte omtales disse retningene samlet som «the counterculture» (motkulturen) eller «the counterculture movement» (motkulturbevegelsen). Det var omtaler av disse retningene i USA som gjorde ordet motkultur alminnelig kjent.

Også i Norge ble ordet en del brukt om blant annet den framvoksende miljøbevegelsen på 1970-tallet.

Motkulturer i norsk politisk historie

I norsk politisk historie forbindes ordet motkultur med bevegelser som var viktige allerede på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet, spesielt lekmannsbevegelsen, avholdsbevegelsen og målbevegelsen (målrørsla). Dette var folkelige bevegelser som fikk stor oppslutning i bygder særlig på Vestlandet og Sørlandet, og som fra begynnelsen sto i opposisjon til embetsmennene som dominerte kultur og politikk i den såkalte embetsmannsstaten.

På 1960-tallet knyttet de norske samfunnsforskerne Stein Rokkan og Henry Valen disse bevegelsene til begrepet «motkultur». De pekte på at de tre bevegelsene hadde satt varige spor i det norske partisystemet. Motkultur-bevegelsene var en del av grunnlaget til Venstre da partiet ble stiftet i 1884, men det var stor uenighet om deres kampsaker internt i partiet. Senere ble Kristelig Folkeparti dannet, med tydelige røtter i lekmannsbevegelsen og avholdsbevegelsen. Mange holdninger og verdier som har preget disse to bevegelsene, står for øvrig svært langt fra «the counterculture» i 1960-tallets USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg