I eldre filosofisk psykologi skilte man mellom voluntaristiske motivasjonsteorier, som forklarer menneskelige handlinger ved å vise til ei hypotetisk viljekraft, og hedonistiske teorier, som sier at både mennesker og dyr velger handlingene ut fra prinsippet om å oppnå lyst og unngå smerte.
Den hedonistiske modellen kom senere til uttrykk i behavioristisk tenkning ved prinsippet om forsterkning og straff, det at positive konsekvenser styrker atferd mens negative svekker den. Homeostasemodellen, og senere aktiveringsmodellen, har også inspirert motivasjonsteoretikere. Eksempelvis antok Clark Leonhard Hull at atferd opprinnelig var motivert av drivkrefter med opphav i organismens behov, men som gjennom læring knyttes til ulike mål (insentiv). Edward Tolman, en annen tidlig behaviorist, antok at motivasjon (belønning) ikke var viktig for ny læring, men for faktisk atferd.
I biologisk psykologi har forskere vært opptatt av de organiske prosesser i kroppen og hjernen som regulerer grunnleggende fysiologiske behov som sult, tørst, søvn, temperaturregulering og seksualitet. Disse teoriene hadde gjerne homeostaseprinsippet som utgangspunkt. Dette prinsippet, formulert av den amerikanske fysiologen Walter Bradford Cannon, innebærer at organismen søker å opprettholde en tilstand av likevekt, og at avvik fra denne tilstanden automatisk blir regulert eller kompensert for ved ulike fysiologiske mekanismer. På liknende måte kan en tenke seg at dersom avvika blir større enn det kroppen kan regulere internt, vil individet motivers til ytre atferd som kan gjenopprette balansen. Eksempelvis vil sult motivere til å finne mat.
I biologisk psykologi har man også vært opptatt av generell aktivering eller «arousal», et begrep utformet av den kanadiske nevropsykologen Donald Olding Hebb i 1950-årene. Arousal viser til hjernens våkenhetstilstand og generelle aktivitetsnivå, fra søvn og hviletilstand til hyperaktivitet. Det er nærliggende å se en parallell mellom grad av arousal og energikomponenten i motivasjon.
Innenfor personlighetspsykologien har motivasjonsbegrepet også fått stor plass, men da gjerne innenfor bestemte teoretiske referanserammer. Eksempelvis antok Sigmund Freud at menneskelig motivasjon har basis i to grunnleggende drifter, livsdriften (herunder seksualitet) og dødsdriften (herunder aggresjon og destruktivitet). Etter Freuds mening hadde driftene en begrenset mengde energi til rådighet, men denne kunne endres eller temmes, eksempelvis gjennom sublimering, eller komme til uttrykk i ulike nevrotiske symptomer.
I Abraham Maslows behovspyramide var motivasjon knyttet til ulike nivåer, fra basale fysiologiske behov (mat, vann, søvn), via trygghetsbehov og sosiale behov, til behov for anerkjennelse og selvrealisering.
I senere år har fokus vært på mer avgrensede områder i motivasjon. Eksempelvis undersøkte Edwin Locke og Gary Latham spesielt betydningen av målformulering. Spesifikke og realistiske men utfordrende mål med god tilbakemelding i gjennomføringsprosessen er vist å ha høy motiverende effekt.
Selvbestemmelsesteori, utviklet av Edward Deci og Richard Ryan, fokuserer på betydningen av indre motivasjon og autonomi. Denne modellen antar at mennesker er mest motiverte når de føler at de har valg og kontroll over egne handlinger, og når de kan oppfylle egne behov for kompetanse, tilhørighet og autonomi.
Den amerikanske psykologen Robert Eisenberger beskrev på 1990-tallet funn som tilsier at anstrengelse (som i seg selv oppleves negativt) oppfattes mer positivt dersom anstrengelse blir forbundet med positive utfall (se lært arbeidsomhet).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.