Moskus
Av /NTNU.
Lisens: CC BY 2.0

Moskus er et partået klovdyr i oksefamilien. Den finnes i tundrastrøk på den nordlige halvkule, og er mer beslektet med sau og geit enn med storfe. I Norge finnes det en bestand av moskus som stammer fra dyr utsatt på Dovre i 1947.

Faktaboks

Uttale

mˈoskus-

Etymologi

av moskus (grunnet hannens lukt i brunsttiden) og fe

Også kjent som
moskus, moskusokse, polarokse
Vitenskapelig navn
Ovibos moschatus
Beskrevet av
(Zimmermann, 1780)
Fremmedartstatus i Norge
PH – Potensielt høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig
Moskusfe
Lever i tundrastrøk og er godt tilpasset meget streng kulde. De foretrekker områder med meget tynt snødekke om vinteren for å kunne komme ned til vegetasjonen.
Moskusfe
Lisens: CC BY SA 3.0

Beskrivelse

utbredelse av moskusfe
Utbredelse av moskusfe (Ovibos moschatus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017) og GBIF.
utbredelse av moskusfe

Størrelse

Kroppslengden til et moskusfe er opptil 2,5 m, og halen er ca 7 cm lang. Skulderhøyden er ca 165 cm og vekten 350–450 kg hos ville dyr. I fangenskap kan dyrene veie opp mot 650 kg. Kuene (hunnene) er betraktelig mindre enn oksene (hannene).

Utseende

Moskusfe. Den norske bestanden stammer fra dyr utsatt på Dovre i 1947.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bena er korte og kraftige, halsen er kort og tykk, og hodet er smalt og høyt. Pelsen er lang og kan ofte sope ned i bakken. Den er mørkebrun av farge, meget tett og består av lange, krusete dekkhår og fine ullhår. Det hevdes at dette er verdens varmeste ull, sju-åtte ganger varmere enn saueull.

Vinterpelsen er tykkere enn sommerpelsen. Om våren felles underulla, som kan henge igjen som store flak på kroppen.

Begge kjønn har brede horn. Basis for hornene er flate plater som dekker nesten hele pannen. Selve hornet henger først ned langs siden av hodet, svinger så ut til siden og oppover igjen ut mot spissen.

Levevis

Flokker

Moskusfe opptrer vanligst i mindre flokker på 8–10 dyr, men flokker på 20–30 dyr er heller ikke uvanlige. De største flokkene kan telle opptil 100 dyr. Føreren av flokken er en fullvoksen okse som følges av 3–4 voksne dyr, resten er ungdyr.

Paringstid 

Paringstiden er i august-september. Da skiller oksene ut et sterkt luktsekret fra noen kjertler ved øynene. Oksen sjekker brunstutviklingen hos kua ved å snuse henne i baken og krølle leppene.

Under brunsten kan det gå hardt for seg. I kamp om kuene kan moskusoksene løpe i full fart mot hverandre og smelle pannebrasken mot hverandre. Det er sjelden alvorlige sammenstøt, men det har hendt at okser har omkommet fordi skallen rett og slett har revnet.

Etter slike kamper hender det at en av oksene må forlate flokken og begi seg ut på vandring på egenhånd. Imidlertid er det ikke slik at slike moskusokser alltid er utstøtte dyr. Det er nokså normalt at både gamle og unge dyr vandrer rundt alene om sommeren. Dyrene beveger seg fort og klatrer bra.

Spisevaner

På Dovrefjell holder dyrene seg innenfor et ganske avgrenset område. Om vinteren søker de opp til snaublåste rabber med tynt snødekke, og her beiter de ulike starr- og grasarter. Når våren nærmer seg, treker de ned i bjørkeskogen hvor de blir til juni. Deretter går de innover fjellet igjen, men nå holder de seg gjerne nede i frodige daler hvor de beiter gras, urter, vier og dvergbjørk.

Fødsel

Den ene kalven fødes i mai-juni etter en drektighetstid på åtte-ni måneder. Kalven som veier ca. ti kilo ved fødselen, dier i ett år. Som ett-åringer får de også sitt først spinkle horn, men det tar flere år før de er kjønnsmodne. Hannene kommer i brunst første gangen som fem-åringer, hunnene når de er tre år gamle.

Utbredelse og bestand

Opprinnelig utbredelse

Moskus er en overlever fra siste istid. Da hadde dyret en stor utbredelse i Asia, Amerika og Europa. I Norge fantes den for 30 000 til 100 000 år siden, men så døde den ut. I dag forekommer arten i Nord-Canada, Alaska, Grønland og Skandinavia, men kun i Canada og på Grønland er det opprinnelige bestander.

Utsettelse av dyr

Det var først under byggingen av Dovrebanen i 1915 at man fikk bekreftet at Dovrefjell hadde vært leveområde for moskus. Da ble det funnet en fossil ryggvirvel, noe som ga de første ideer om utsetting av moskusfes på Dovrefjell.

I Norge har moskusfe blitt satt ut flere ganger. Først på Svalbard i 1929, med 17 individer. Disse dyrene la griunnlaget for en stamme som talte rundt 50 dyr i 1959. Senere gikk bestanden drastisk tilbake og døde ut i 1980-årene.

Mest kjent er utsettingene på Dovrefjell. Den første utsettingen skjedde 7. oktober 1932, da 10 dyr fra Grønland ble sluppet ved Hjerkinn. Ytterligere to dyr ble satt ut i 1938. Flokken formerte seg, men samtlige forsvant i løpet av krigen. I årene 1947-1953 ble 21 kalver overført fra Grønland og satt ut på Dovrefjell. Denne gangen klarte dyrene seg. De formerte seg og har i dag blitt en turistattraksjon. Antall moskus har vært oppe i rundt 300 dyr, men forvbaltmingsmyndighetene har bestemt at antall dyr skal ligge på rundt 200 individer.

I 1971 utvandret noen dyr og etablerte seg i Härjedalen i Sverige. I 2017 var det 10 dyr der. De holder seg mest i Sverige, men vandrer innom Femundsmarka deler av året.

Moskusfe er forsøkt overført til andre steder, blant annet til øyene utenfor Møre, 9 stykker i 1925 og 1926) samt Bardufoss (8 stykker i 1948), men uten hell. I 1969 ble ca 25 dyr overført fra Grønland til Bardu for å danne stammen i en moskusfarm med ullproduksjon som mål. Denne farmen ble senere nedlagt og flyttet til Kvænangen.

Om moskusen er farlig

Moskusen er fredelig dyr. Likevel har det hendt at mennesker har blitt skadet eller til og med frept av moskus. Den 23. juli 1964 ble en mann stanget ihjel på Dovrefjell. Som oftest gir den flere advarsler før den går til angrep. Den blåser i nesa, stamper med beina, slenger hodet fra side til side og foretar skinnangrep.

Forsvar

Om flokken angripes av for ekesmpel ulv, noe som skjer i arktisk Canada, stiller dyrene seg i beskyttende ring med kalvene inennfor. I storm stiller de seg i en halvsirkel med bakendene mot uværet - oksene ytterst og kuer og kalver innenfor. De kan stå urørlige i flere dager.

Moskusen og mennesket

Moskusjakt har vært viktig for de nordligste urinnvånerne i Canada, ikke minst for inuitene. Moskus er blant annet avbildet på gamle hulemalerier. Alt på dyret ble utnyttet. Kjøttet ble spist, pelsen var varm, og av hornene kunne det lages både våpen og redskaper. Når vinterulla ble felt på våren, ble den samlet inn og brukt.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Vertebrata ryggradsdyr, virveldyr
Klasse Mammalia spendyr, sogdyr, pattedyr
Overorden Laurasiatheria
Orden Artiodactyla partåa, partåete, klauvdyr, partåete hovdyr, partåa hovdyr, klovdyr
Familie Bovidae oksefamilien, slirehornfamilien, kvegfamilien
Underfamilie Caprinae
Slekt Ovibos
Art Ovibos moschatus moskusfe

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ovibos moschatus
Artsdatabanken-ID
48130
GBIF-ID
2441108

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Denne artikkelen har papirleksikonpreg over språkstilen, og kan med fordel oppdateres. Bildene dukker opp løsrevet fra teksten og kommenteres ikke noe øvrig. Flere detaljerte opplysninger jf. artikkelen om elefanter hadde vært fint. (Og for øvrig lurte jeg på hvor tykt pannebeinet på moskusoksen er.)

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, Tor-Ivar, og takk for kommentar!

Jeg er helt enig i at artikkelen trenger en gjennomgang og oppdatering. For tiden har vi ingen fagansvarlig for denne kategorien (dermed får vi heller ikke besvart spørsmålet om pannebein), men vi jobber med å få dette på plass. Vi håper at vi kan tilby en bedre artikkel om moskusfe i løpet av ikke altfor lang tid!

Hilsen
Jostein Riiser Kristiansen i leksikonredaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg