Det var først under byggingen av Dovrebanen i 1915 at man fikk bekreftet at Dovrefjell hadde vært leveområde for moskus. Da ble det funnet en fossil ryggvirvel, noe som ga de første ideer om utsetting av moskusfes på Dovrefjell.
I Norge har moskusfe blitt satt ut flere ganger. Først på Svalbard i 1929, med 17 individer. Disse dyrene la griunnlaget for en stamme som talte rundt 50 dyr i 1959. Senere gikk bestanden drastisk tilbake og døde ut i 1980-årene.
Mest kjent er utsettingene på Dovrefjell. Den første utsettingen skjedde 7. oktober 1932, da 10 dyr fra Grønland ble sluppet ved Hjerkinn. Ytterligere to dyr ble satt ut i 1938. Flokken formerte seg, men samtlige forsvant i løpet av krigen. I årene 1947-1953 ble 21 kalver overført fra Grønland og satt ut på Dovrefjell. Denne gangen klarte dyrene seg. De formerte seg og har i dag blitt en turistattraksjon. Antall moskus har vært oppe i rundt 300 dyr, men forvbaltmingsmyndighetene har bestemt at antall dyr skal ligge på rundt 200 individer.
I 1971 utvandret noen dyr og etablerte seg i Härjedalen i Sverige. I 2017 var det 10 dyr der. De holder seg mest i Sverige, men vandrer innom Femundsmarka deler av året.
Moskusfe er forsøkt overført til andre steder, blant annet til øyene utenfor Møre, 9 stykker i 1925 og 1926) samt Bardufoss (8 stykker i 1948), men uten hell. I 1969 ble ca 25 dyr overført fra Grønland til Bardu for å danne stammen i en moskusfarm med ullproduksjon som mål. Denne farmen ble senere nedlagt og flyttet til Kvænangen.
Kommentarer (2)
skrev Tor-Ivar Krogsæter
Denne artikkelen har papirleksikonpreg over språkstilen, og kan med fordel oppdateres. Bildene dukker opp løsrevet fra teksten og kommenteres ikke noe øvrig. Flere detaljerte opplysninger jf. artikkelen om elefanter hadde vært fint. (Og for øvrig lurte jeg på hvor tykt pannebeinet på moskusoksen er.)
svarte Jostein Riiser Kristiansen
Hei, Tor-Ivar, og takk for kommentar!
Jeg er helt enig i at artikkelen trenger en gjennomgang og oppdatering. For tiden har vi ingen fagansvarlig for denne kategorien (dermed får vi heller ikke besvart spørsmålet om pannebein), men vi jobber med å få dette på plass. Vi håper at vi kan tilby en bedre artikkel om moskusfe i løpet av ikke altfor lang tid!
Hilsen
Jostein Riiser Kristiansen i leksikonredaksjonen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.