Blomsterflue
Denne blomsterfluen har fargetegninger som minner om stikkeveps, men er selv harmløs.
Blomsterflue
Lisens: CC BY SA 3.0
Hode av Anilius scytale
Rødvalseslange er en slangeart fra Sør-Amerika som ligner de giftige korallslangene. Likheten gir den trolig beskyttelse mot fiender.
Av .

Mimikry er at en art («imitatoren») ligner en annen art («modellen») den ikke er i slekt med, på en slik måte at det gir beskyttelse eller en annen fordel i kampen for overlevelse. Mimikry finnes hos flere dyr, planter og sopp.

Faktaboks

Uttale

mimmikri

Etymologi
fra engelsk mimic ‘etterlikning’

Alle former for mimikry er resultat av koevolusjon gjennom naturlig utvalg. Det man kan kalle et evolusjonært rustningskappløp mellom byttedyr og predator. Selv om mimikry ikke er planlagt, men resultat av evolusjon, så er det vanlig å si at en art etterligner eller imiterer en annen art, altså modellen. Arten som etterlignes har det vi kaller aposematisme, altså spesielle signaler (varselfarger, kontraster, mønstre, lyd, atferd) som representerer en reell fare eller ubehag for en predator. Arten som imiterer benytter seg av predatorens erfaringer, og vil dermed få økt sannsynlighet for å overleve.

Dyr

Desmognathus imitator
Imitatorsalamander Desmognathus imitator benytter seg av Müllersk mimikry.

Mange dyr beskytter seg mot å bli spist eller angrepet ved å etterligne uspiselige eller giftige arter eller arter med ulike typer forsvar, som for eksempel brodd.

Mimikry er veldig vanlig blant insekter. Harmløse arter etterlikner da andre insektarter med sterkt iøynefallende farger og reelle forsvarsmekanismer. Artene som etterlignes kan ha ubehagelig lukt, kroppsvæske som smaker vondt eller være utstyrt med giftkjertler. Fargetegningen er en advarsel mot potensielle angripere og betegnes som varselfarger. Mange fugler og noen aper vil unngå insekter med lignende farger etter å ha forsøkt å spise de insektene som var giftige eller ikke smakte godt.

Advarselsfarger og mimikry gir en begrenset beskyttelse mot å bli spist, men er ingen garanti. Enkelte dyr, som snyltevepser, mange rovinsekter og øgler, tar ikke hensyn til advarselsfarger i det hele tatt.

Mimikry fins også hos virveldyr, men er mye mindre vanlig i denne gruppa. Noen eksempler er:

  • Salamanderen rødkinnsalamander (Plethodon jordani) er en giftig art som blir etterlignet av en art uten gift med det betegnende navnet imitatorsalamander (Desmognathus imitator).
  • Fisken kometfisk (Calloplesiops altivelis) etterligner murener med halen sin når de piler inn i korallrevet for å gjemme seg fra predatorer.
  • Falsk korallslange er helt harmløs, men ligner andre svært giftige korallslanger.

Planter

Skunkkala avgir en lukt som tiltrekker seg biller
Planten skunkkala er en flerårig urt i myrkonglefamilien. Blomstene avgir en ubehagelig lukt som gjerne beskrives, som navnet sier, som skunklignende. Lukta tiltrekker seg biller i gruppa kortvinger.

Mange blomsterplanter, særlig orkideer, bruker mimikry for å lokke til seg insekter slik at planten får hjelp til pollinering uten at insektene får noe igjen for det. Ett eksempel er flueblomstslekta (Ophrys L.) i orkidéfamilien som har blomster som imiterer veps og humler, og narrer hannene av disse insektene til å prøve å parre seg med blomstene. Insektene prøver gjerne å parre seg med flere blomster og hjelper dermed planten med pollineringen. Dette kalles narrepollinering.

Planter kan også bruke lukt for å lokke til seg insekter på falske premisser. Skunkkala er en plante som opprinnelig er fra Nord-Amerika, men dyrkes mange steder i Europa i hagedammer og har klart å etablere seg flere steder blant annet i Norge. Navnet har den fått på grunn av den sterke lukta som lokker til seg kortvingebiller som samler seg på blomstene og parrer seg der. Billene bidrar dermed til pollinering av planten.

Sopp

Det finnes sopp som bruker mimikry for å etterligne planter. En art i slekta sigdmuggsopper (Fusarium xyrophilum) lager strukturer som er så og si identiske med blomstene til en blomsterplante i familien Xyridaceae. Strategien er å lure pollinatorer til å tro at det er vanlige blomster slik at de lander der, men ender opp med å spre soppsporer istedenfor pollen fra planten.

En sopp kalt buskblåbærknoppbeger (Monilinia vaccinii-corymbosi) infiserer blåbær i Nord-Amerika og avgir en lukt som etterligner lukta til blomstene på blåbærbusken. Lukta tiltrekker seg pollinatorer som lander på bladene og får et nektarlignende stoff som soppen har produsert. Pollinatorene tar med seg soppsporer og hjelper dermed til å spre soppen videre.

Ulike typer mimikry

Hymenopus coronatus
Mantiden Hymenopus coronatus ligner orkideen den sitter på. Den er derfor kamuflert fra eventuelle predatorer, samtidig som benytter aggresiv mimikry.
Favonius quercus

Eikestjertvinge med en rift i bakvingen. Kanskje skyldes det at en fugl har latt seg lure av det "falske hode" bestående av stjerter (som antenner) og øyeflekker (som øyne)?

Det finnes en rekke ulike typer mimikry, ofte klassifisert etter funksjon og hensikt til imitatoren og egenskaper ved modellen.

Müllersk mimikry

Müllersk mimikry er fenomenet der to ulike arter, hvor begge har antipredatoregenskaper, utvikler seg til å ligne hverandre slik at predatoren raskere kan lære at disse artene er uspiselige. Som eksempel er det mange av humle-artene som er nokså like i utseende, der alle er giftige. Dette er ekte aposematisme, og en ærlig form for mimikry. Fenomenet er oppkalt etter etter den tysk-brasilianske biologen Fritz Müller (1822–1897).

Batesisk mimikry

Batesisk mimikry er fenomenet der tilsynelatende harmløse arter har utviklet seg til å ligne arter med aposematisme for å utnytte fordelen det gir ovenfor predatorer. Det klassiske eksempelet er arter av blomsterfluer som ligner humler eller stikkeveps, for eksempel humleblomsterflua. Et annet kjent eksempel er humlebille. Et eksempel blant reptilene er falsk korallslange, som ligner de giftige artene, men som er harmløs. Arter som har batesisk mimikry har derfor ikke aposematisme, siden det faktiske forsvaret mangler. Dette er eksempel på uærlig mimikry. Fenomenet er oppkalt etter Henry Walter Bates (1825–1892).

Aggressiv mimikry

Aggressiv mimikry er der imitatoren gjerne er en predator og imiterer en organisme som byttedyrene tiltrekkes mot. Ett eksempel er kneleren som likner en orkidé, og som dermed lurer andre insekter til seg. Samtidig er den kamuflert for predatorer som potensielt kunne tatt den selv. Begrepet «ulv i fåreklær» passer godt på denne typen mimikry.

Automimikry

Automimikry er der imitatoren imiterer seg selv. Det kommer gjerne til uttrykk ved at en essensiell kroppsdel, for eksempel hodet, er «gjengitt» et annet sted på kroppen, for å forhindre et angrep på den virkelig viktige kroppsdelen. Dette er et vanlig fenomen hos en rekke dagsommerfugler som har stjerter og øyeflekker som tilsammen dannet et falskt hode, for eksempel eikestjertvinge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg