Maliki-skolen er en av de fire variantene av shariaen («lovskolene») innenfor sunniislam. Den har fått sitt navn etter Malik ibn Anas (716–795), en av de store rettslærde i islams tidlige historie. Maliki-skolen er den dominerende lovskolen i Nord- og Vest-Afrika, medregnet det sørlige Egypt og Sudan.
Faktaboks
- Uttale
- mˈaliki-skolen
Malik levde hele sitt i liv i Medina, og bygde sin rettsoppfatning på amal (praksis), som for han betydde det profetens samfunn i Medina hadde blitt enige om. Han var derfor kritisk til fortolkinger som jurister i Irak, slik som i Kufa og Bagdad, hadde kommet fram til (se hanafi-skolen). For Malik måtte derfor sunnaen tolkes ut fra det de lærde i Medina hadde blitt enige om.
Senere ble likevel også maliki-skolen, som de andre sunniislamske skolene, basert i hovedsak på profetens hadith. Maliks hovedverk al-Muwaṭṭaʾ var slik både en samling av hadith og hovedkilden til malikiskolens rettsoppfatning.
Skolen spredte seg til Nord-Afrika og Andalus, ikke minst gjennom arbeidet til Maliks etterfølger Sahnun (776–854) i Tunisia og hans bok al-Mudawwana al-kubrā. En viktig oppsummering av skolens rettsregler kom også i boka al-Mukhtaṣar av egypteren Khalil ibn Ishaq (d. 1374).
Et sentralt begrep i malikiskolens lovtolking er prinsippet om niya, hensikt: I vurderingen av et utsagn må en legge vekt på hva den som uttrykte det mente å si, og ikke bare på selve ordene. Dette står i kontrast til den mer formalistiske oppfatningen særlig hos hanafi-skolen, som legger mest vekt på ordlyden i utsagnet.
Maliki-skolen legger også vekt på prinsippet om malasha, samfunnsnytten. Lokal sedvanerett (urf) er også akseptert som grunnlag for utforming av rettsreglene, men alltid under forutsetning av at denne ikke er i konflikt med overordnede sharia-rettslige bestemmelser.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.