De ulike arter tunfisk har til all tid vært sterkt ettertraktet og hardt beskattet. Det samme gjelder i Norge. Tidligere ble det om sommeren fisket aktivt etter makrellstørje utenfor kysten av Vestlandet, periodevis helt opp til Vestfjorden. De årlige fangstene kunne variere fra 1000 til 15 000 tonn i perioden 1950–1960. Forekomstene av størje ved norskekysten er nå små, og fisket har vært stoppet i flere år.
Globalt regnes arten for å være overfisket, og det var i tidligere tiden liten kontroll over beskatningen. Nå reguleres fisket av en egen internasjonal kommisjon (The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas; ICCAT). ICCAT har 48 medlemsland, og disse setter kvotebegrensninger på fisket. De vedtar også kvotene for ulike land. Ofte blir imidlertid ikke forslagene til vitenskapskomiteen i ICCAT fulgt opp av kommisjonen, slik at beskatningen generelt har vært for hard. Bestanden synes nå å være oppadgående – det har også medført at kvotene har økt noe.
Norge har i de senere år blitt tildelt en liten del av den internasjonale kvoten, men valgte å ikke åpne for fiske etter makrellstørje før i 2016. I september dette året fanget MS «Hillersøy» hele kvoten på 30 tonn i ett eneste notkast fordelt på 191 individer.
Den økte forekomsten av makrellstørje langs kysten kan tenkes å føre til konflikt med norsk lakseoppdrett. Det er flere eksempler på at store individer har kommet seg inn i merdene, trolig ved å trenge seg gjennom notveggen. Laksen inne i merdene er trolig attraktiv mat.
Kommentarer (2)
skrev Tor-Ivar Krogsæter
Eg veit ikkje om det er rett, men eg ventar at Thunnus albacares òg er ei makrellstørje. Er det ein eigen art? Eg ser det nemner Thunnus orientalis som eit anna slag, men det er ikkje lenka til ein eigen artikkel. Det hadde vore fint med eit bilete av dei og kanskje eit avsnitt som omtalar dei ulike artane av makrellstørje.
svarte Leif Asbjørn Vøllestad
Takk for kommentar. Jeg har lagt til et lite avsnitt om de andre Tunnus-artene. Det er mulig det kommer bilde etter hvert.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.