Årsaker til luftmotstand
Noe av luftmotstanden skyldes friksjon mellom legemets overflate og luften som stryker langs det. En annen del av motstanden skyldes forskjellen i trykk i luften foran og bak legemet. Bak legemet blir det virvler, og i virvlene er det undertrykk. Summen av trykkreftene på hele legemet blir derfor rettet mot bevegelsesretningen.
Hastighetsavhengighet
Luftmotstanden øker med legemets hastighet gjennom luften. For små hastigheter er luftmotstanden tilnærmet proporsjonal med hastigheten når legemet har en form som kan ligne på en kule. For større hastigheter blir luftmotstanden proporsjonal med kvadratet av hastigheten. Det vil si at en dobling av hastigheten vil føre til at luftmotstanden blir fire ganger så stor. For svært store hastigheter vil kraftig turbulens gjøre det vanskelig å bestemme hvordan luftmotstanden avhenger av hastigheten.
For et avgrenset hastighetsintervall kan den bremsende kraften FD, noe forenklet, beskrives med formelen:
FD = ½ ρ∙ v² ∙CD∙A
der
- ρ (rho) er symbolet for luftens massetetthet.
- CD er en koeffisient (engelsk: drag coefficient) som karakteriserer de aerodynamiske egenskapene til legemet.
- v er hastigheten som legemet har i forhold til luften.
- A er arealet av legemets tverrsnitt, normalt på fartsretningen. Er legemet kuleformet med radius r, blir arealet: A = π∙r²
Konstant fallhastighet
Da luftmotstanden øker sterkt med hastigheten, vil legemer som faller etter hvert få en konstant fallhastighet. En fallskjermhopper kan for eksempel oppnå en fart på omkring 50 meter/sekund (m/s) før skjermen blir foldet ut. Regndråper har en fart i forhold til luften på nesten null for de minste dråpene til bortimot 10 m/s for de største. At store regndråper faller fortere enn små, skyldes at forholdet mellom tyngdekreftene som trekker regndråpene nedover, og luftmotstanden som bremser hastigheten, endrer seg med størrelsen på regndråpene. Luftmotstanden blir dobbelt så stor når tverssnittarealet blir dobbelt så stort, men tyngdekreftene øker enda raskere (se formelen nedenfor).
Konstant fallhastighet til et legeme med masse m oppnås når det er balanse mellom den bremsende kraften (luftmotstanden) og tyngdekraften som trekker legemet mot Jorden. Konstant fallhastighet kan da beregnes med bruk av formelen:
FD= m∙g = ½ ρ∙v²∙CD∙A
der g er symbolet for tyngdens akselerasjon. Hastigheten blir da:
\[v = \sqrt{\frac{2m\cdot g}{\rho\cdot C_{D}\cdot A }}\]
Det fremgår av ligningen at hastigheten til et fallende legeme bestemmes av forholdet mellom legemets masse og areal. Økende masse gir økt tyngde som trekker legemet nedover, mens økende areal gir økt luftmotstand som bremser hastigheten. Det har generelt som konsekvens at store legemer faller fortere gjennom luften enn små, som skyldes at massen til legemet øker med kubikktallet av radien til regndråpen, mens arealet bare øker med kvadrattallet av dråpens radius.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.