Luftfilter, filter som brukes til å rense luft for faste partikler (støv), dråper (tåke) og eventuelt gasser. I ventilasjonsanlegg deles ofte filteret i to deler, et grovt som forfilter og et fint som etterfilter.

De vanligste filtertypene er:

  • tørrfilter i matter eller poser
  • automatisk roterende tørrfilter med matter i ruller
  • elektrofilter
  • mikrofilter, også kalt absoluttfilter, som brukes der det stilles ekstremt strenge krav til lavt partikkelinnhold i luften, for eksempel i visse typer elektronikkindustri.

De fleste filtre utstyres med filtervakt som varsler når trykkfallet overstiger en viss fastsatt verdi, dvs. at filteret er tett og må renses eller skiftes ut.

Av spesialfiltre kan nevnes aktivkullfilter som skal fjerne luktstoffer i form av gasser og damper, biologisk filter som bryter ned organiske komponenter i luften, og fettfilter som skal hindre brannfarlig fett fra kjøkken i å slå seg ned i ventilasjonskanalene.

Kravene til filtrene varierer sterkt fra anlegg til anlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg