Dagens biologiske mangfold på jorda er resultatet av en evolusjonsprosess som har vart i nesten fire milliarder år. Denne artikkelen inneholder en tidslinje over noen av de store hendelsene i livets evolusjonshistorie på kloden vår.
En sentral del av evolusjonsbiologien og paleontologien handler om å nøste opp i slektskapsforholdet mellom klodens livsformer. Dette innebærer å så nøyaktig som mulig tidsbestemme når ulike grupper av organismer oppsto.
Det er i hovedsak to metoder forskerne bruker for å bedre forstå når ulike livsformer oppsto og hvordan livsformenes evolusjonære slektskap er:
- Fossiler: Fossile funn fra aldersbestemte geologiske lag er uvurderlig data for å forstå når ulike livsformer oppsto på jorda.
- Fylogenetiske analyser: Studier av genetiske forskjeller mellom nålevende arter har de siste ti-årene revolusjonert mulighetene for å kartlegge hvordan arter er i slekt med hverandre. Bruk av såkalte molekylære klokker muliggjør en omtrentlig datering av når arter ble dannet.
Selv om fossiler og fylogenetiske analyser er viktige og gode verktøy for å danne seg et bilde av livets evolusjonshistorie på jorda er de langt fra perfekte. Kun en brøkdel av alle livsformer som en gang har eksistert finnes i fossilt materiale. Presisjonen av dateringer av geologiske lag som inneholder fossiler varierer, og presisjonen og usikkerheten rundt dateringene øker som oftest jo eldre de geologiske formasjonene er. Også fylogenetiske analyser har en tendens til å være mindre presise for evolusjonære hendelser som ligger lenger bakover i tid.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.