Lesingens historie startet med utviklingen av skriftspråk for over 5000 år siden. De første skriftsystemene vi kjenner til er kileskrift fra området Sumer, som strakte seg fra dagens Bagdad til utløpet av elvene Eufrat og Tigris i Persiabukta, og hieroglyfer fra Egypt. Det eldste rene alfabetiske systemet vi kjenner til, er det nordsemittiske alfabetet som ble brukt i et syrisk-palestinsk område fra omkring 1700–1500 fvt. Dette alfabetet utviklet seg videre til blant annet det greske alfabetet, som dannet grunnlaget for det latinske alfabetet vi bruker i Norge i dag.
Den eldste kjente skriften fra Norge er runer. Runealfabetet var i bruk fra det andre århundre og fram til 1400-tallet. Runer ble blant annet brukt til minneinnskrifter på stein og til å skrive beskjeder, fortrinnsvis på tre og bein. Det er usikkert hvor stor andel av befolkningen som kunne lese runer, men i og med at runesteiner var utbredt i vikingtiden og det er funnet mange gjenstander med inskripsjoner, kan vi anta at mange også kunne lese disse.
Med innføringen av kristendommen i Norge på 1000-tallet ble det latinske alfabetet innført i landet sammen med en rekke religiøse tekster. Med innføringen av kristendommen kom også de første kjente skolene i Norge som underviste i lesing. Katedralskolene, som kom på 1100-tallet, hadde som hovedoppgave å utdanne prester. Etter hvert utdannet de også andre embetsmenn som trengte boklig kunnskap.
Fra 1400-tallet gjorde utviklingen av boktrykkerkunsten det mulig å masseprodusere bøker. I Norge ble de første boktrykkeriene etablert på 1600-tallet, men det er uvisst hvor stor andel av befolkningen som kunne lese på dette tidspunktet. På 1700-tallet begynte prestene å føre sjeleregistre, som inkluderte opplysninger om leseferdighet. Dette var knyttet til hvor mye de kunne av Pontoppidan sin forklaring til Luthers vesle katekisme. Mye tyder på at mange bønder og borgere i byene lærte barna sine å lese og skrive og at lesing ble stadig mer utbredt på 1700-tallet. Her har bokhistorikeren Jostein Fet sine undersøkelser bidratt til å endre synet på norsk lesehistorie. Han har blant annet gått gjennom sjeleregistre og dokumentert at bøndene på Sunnmøre var mer lese- og skrivekyndige på 1700- og 1800-tallet enn man tidligere visste, og at flere eide bøker.
Da konfirmasjonen ble innført som en plikt i Norge i 1736, var Luthers vesle katekisme sentral. Dette innebar at alle måtte lære å lese. Som en konsekvens av dette ble Landsskoleloven innført i 1739, med skoleplikt for alle barn på landet mellom 7 og 12 år. Fagene var kristendom, lesing, skriving og regning, men bare de to første fagene var obligatoriske. Utover dette var skolegang forbeholdt de mest privilegerte fram mot 1880-tallet, da allmueskolen som varierte kraftig i kvalitet og omfang mellom by og land, gikk over til å bli en folkeskole. Allmenn skoleplikt sammen med opplysningstiden og tilgang på bøker gjorde at utbredelsen av leseferdighet økte markant utover 1700-tallet. Norge hadde derfor en svært høy andel lesekyndige for sin tid.
Den store satsingen på utdanning for alle tok for alvor til på slutten av 1800-tallet i Norge. Sammenlignet med andre europeiske land var Norge et ganske egalitært samfunn allerede på 1800-tallet, med sterke demokratinormer. Lik mulighet til utdanning var en viktig samfunnsverdi, og bidro til utbygging av en sterk offentlig skole. Dette, sammen med god tilgang på norsk litteratur både for barn, unge og voksne og satsing på bibliotek og lesing i skolen har bidratt til en lesekyndig befolkning.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.