Leptosol
Bildet viser et område i Stavanger kommune med synlige fjellblotninger. Denne typen leptosol finnes som regel kun på overflatedyrka jord, ettersom fast fjell er innen 25 centimeter dybde og jorda er grunnere enn normal pløyedybde.
Leptosol
Av /NIBIO.
Leptosol
Åkerkant som viser Leptosol.
Leptosol
Av /Nibio.

Leptosol er jordsmonn som er svært grunnt eller som har et svært høyt innhold av grus eller stein. På slik jord er det ofte begrenset hvilke planter som kan dyrkes.

Faktaboks

Etymologi

gresk leptos, 'tynn'

Kjennetegn

Leptosol
Jord med svært høyt innhold av grus og stein – ett av typiske kjennetegn for Leptosol.
Leptosol
Av /NIBIO.

Navnet leptosol kommer fra det greske ordet leptos, som betyr 'tynn', og som i denne sammenhengen viser leptos til «grunt jordsmonn». Leptosols er karakterisert av svært liten jorddybde eller svært høyt innhold av grus og stein. Leptosols som har fast fjell innen 25 cm dybde er lite utbredt på jordbruksarealene.

Leptosol er en av jordgruppene som kjennetegnes av et svært lavt innhold av finstoff (partikler mindre enn 2 millimeter) eller svært liten dybde til fast fjell. De fleste leptosols som er jordkartlagt i Norge har et svært høyt innhold av grus eller stein (mindre enn 20 volumprosent finstoff) og disse finnes hovedsakelig i strand- og elveavsatte løsmasser.

Egenskapene gjør at arealer med slik jord kan være svært utfordrende for plantedyrking. Innholdet av næringsstoffer varierer etter opphavsmateriale, og kan være alt fra næringsfattig grus til forvitret kalkstein.

Hyperskeletic Leptsol
Illustrasjon som viser beskrivelse og profilbilde av sjiktene i én type leptosol: Hyperskeletic Leptsol. Hyperskeletic viser til at jorda under plogsjiktet ned til 75 cm dybde består av mer enn 80 prosent grove fragmenter.
Sjiktet Ap (0–15 cm) er et plogsjikt med lavt til middels innhold av organisk materiale, sand, med mye grus. Sjiktet C (15 cm og dypere) har svært høyt innhold av grus, stein og blokk.
Hyperskeletic Leptsol
Av /NIBIO.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg