Lagbilde, Norges OL-landslag kvinner 2008
Av /Digitalt museum.no.
Lisens: CC BY 2.0
Det Nord-Norske AIF-"Landslaget" i fotball. Bildet er muligens tatt i Narvik i 1938, under en landsdelskamp mot Nord-Sverige.
Kristian Blummenfelt under OL i Rio de Janeiro i 2016
Av /NIF.
Lisens: CC BY 2.0

Et landslag er et lag med spillere som representerer en nasjon i internasjonale konkurranser og turneringer.

Vanligvis forbinder vi landslag med lagidretter som for eksempel fotball og håndball, men det gjelder også utøvere fra samme nasjon som driver med individuelle idretter, som eksempel i ulike vinteridretter og friidrett. I noen idretter som kunstløp gis det premie både individuelt og kollektivt til nasjonens samlede lag-resultater. Et landslag har vanligvis et større apparat rundt seg, gjennomgår et omfattende testregime, ofte i regi av Olympiatoppen, og har jevne treningsopphold.

Landslag og stat

Et landslag representerer vanligvis en suveren stat, men kan også være inndelt i flere landslag avhengig av hvilke turnering det gjelder. For eksempel vil de britiske øyer være representert med landslagene England, Nord-Irland, Skottland og Wales i VM, mens i OL-sammenheng består landslaget av idrettsutøvere fra Storbritannia og Nord-Irland. Det finnes også andre unntak, for eksempel da Norge etablerte et eget landslag innenfor arbeideridretten (AIF) (se bilde).

Kriterier for deltakelse

Det finnes ulike kriterier for hvem som kan delta på et landslag, avhengig av nasjonale kriterier og hvilke idretter det gjelder. Deltagelse på for eksempel landslaget i triatlon vil skje på grunnlag av individuelle prestasjoner i internasjonale konkurranser, i fotball vil det være landslagstreneren som velger ut spillerne og i curling vil det å vinne et nasjonalt mesterskap gi retten til å delta i VM.

Videre må spillerne på landslaget være statsborger i den nasjonen de representerer, eller ha nære tilknytning til nasjonen. I fotball (FIFA) må spillere som har en nasjonalitet enten være født i landet, ha biologiske foreldre/besteforeldre eller ha vært bosatt minst to år sammenhengende i landet. Har man to nasjonaliteter må man bo minst fem år i landet. Det hender at utøvere skifter landslag av ulike grunner, som tilfelle var med alpinisten Lucas Braathen som skiftet fra Norge til Brasil. Landslags-spillerne trenger ikke bo i landet de representerer, noe som ofte er tilfelle for de beste spillerne som spiller i utenlandske toppklubber.

Hvilke utvelgelseskriterier som gjelder for et landslag er det den enkelte nasjon og forbund som definerer. Hovedregelen er at et landslag defineres etter kriterier som kjønn, alder og funksjonalitet. La oss ta Norge og idretten triatlon som eksempel, hvor norske utøvere som Kristian Blummenfelt og Gustav Iden hevder seg internasjonalt. Norges triatlonforbund opererer med landslagene elite, senior og junior. I tillegg tar de ut et eget fremtidig utviklingslag og har et eget parautøverlag. Alle disse lagene i triatlon har sine særegne utvelgelseskriterier. Elitelaget består av de 5-6 beste utøverne og deltar i WTCS konkurranser, Mixed stafett og WC konkurranser, VM, U23 VM og EM. Her tas utøverne ut etter individuelle prestasjoner i disse internasjonale konkurransene. I tillegg blir uttaket basert på testresultatet og en totalvurdering som gjelder holdninger, utviklingsfokus og innsats. Når det gjelder juniorlandslaget gjelder det utøvere fra 16 år og oppover (for 2024 gjelder det de som er født i perioden 2005–2008). Yngre utøvere må utvikle seg på utviklingslaget før de kan delta her. Juniorlaget består av 2-4 utøvere og uttaket skjer etter beste internasjonale resultater.

Kjente eksempler på norske landslag

Det mest kjente norske landslaget historisk sett er herrelandslaget i fotball. Det er også grunnen til at de vanligvis bare betegnes som «landslaget». De spilte sin første landskamp mot Sverige i 1908, slo Polen i bronsefinalen i VM i 1936 og gjorde det bra på 1990-tallet med Egil Drillo Olsen som trener. Før 1930, da første VM i fotball ble arrangert i Uruguay, var det sommer-OL i fotball som gjaldt. Det konservative Norge holdt på amatør-paragrafen frem til den ble opphevet i 1969, som gikk ut på at bare amatører (som ikke mottok betaling) fikk delta på landslaget.

Kvinnefotballen ble seinere etablert i Norge enn herre-fotball. Samtidig har kvinnelandslaget gjort det svært bra internasjonalt, særlig utover på 1980- og 1990-tallet, med seier i både VM, OL og EM. Også kvinnelandslag i håndball er kjent, som har holdt seg i toppen internasjonalt siden de slo igjennom med bronse i VM i 1986. De har hele 32 medaljer i internasjonale mesterskap.

Norge har tradisjonelt særlig hevdet seg internasjonalt i vinteridretter, og de seinere årene i idretter som for eksempel friidrett, tennis, golf, seiling og triatlon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg