Kystfyr
Grip fyr er et kystfyr på Hustadvika, utenfor Kristiansund. Fyret ble bygget i 1888 og avbemannet i 1979. Over vises hvordan fyret er representert i sjøkartet.
Kystfyr
Lisens: CC BY SA 3.0

Kystfyr er et stort fyr beregnet for havgående trafikk. Sammen med innseilingsfyrene benyttes kystfyrene som navigasjonshjelpemiddel utenfor kysten, og til sikker innseiling mot indre og mer skjermede farvann.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere: hovedfyr

Kystfyr er normalt store installasjoner med høye tårn og en kraftig lyskilde. Lyset vil derfor rekke langt til havs, ofte opptil 20 nautiske mil, og dermed kunne gi sjøfarende sikker landkjenning. Ofte er lyset uten fargede sektorer, men kun basert på et hvit kraftig lys med lett gjenkjennelig karakteristikk. Det er vanlig å fokusere lyset gjennom en spesiell linse eller reflektor, som roterer rundt lyskilden. Lyset kan ved slike installasjoner oppfattes som en roterende lyskjegle («kast»). Etter hvert som fyr blir modernisert kan de gamle mekaniske systemene bli erstattet med LED-teknologi. På enkelte av de store fyrstasjonene kan det også være et bifyr, som er et svakere fyrlys anbrakt like i nærheten for å dekke et spesielt farvann i nærområdet. Tidligere var alle de store kystfyrene bemannet, men nå er alle automatisert og avbemannet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kjerstad, Norvald (2024). Navigasjon for maritime studier. Fagbokforlaget.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg