Kvikksølvfulminat var muligens kjent allerede for alkymistene. Det som muligens kan identifiseres som dette stoffet, er å finne i skriftene til den nederlandske oppfinneren Cornelis Drebbel (1572–1633) og den tyske kjemikeren Johannes Kunckel (1630–1703).
Kunckel beskrev i hvert fall betingelser som med sikkerhet vil føre til dannelse av stoffet i sitt kjente verk Laboratorium Chymicum (et verk som først ble utgitt etter hans død), men han isolerte ikke stoffet. Kunckels forsøk hadde for øvrig endt i en eksplosjon.
Kvikksølvfulminat ble isolert i 1799, og deretter utførlig beskrevet i en publikasjon i 1800, av den engelske kjemikeren Edward Charles Howard (1774–1816). Artikkelen til Howard ble en sensasjon i store deler av Europa. I 1803 ble stoffet ytterligere beskrevet i en publikasjon av den italienske kjemikeren og oppfinneren Luigi Valentino Brugnatelli (1761–1818). Howard og Brugnatelli laget også det tilsvarende sølvsaltet, altså sølvfulminat.
Sølvfulminat (AgCNO) er enda mer følsomt og farlig enn kvikksølvfulminat. Det har en spesiell plass i kjemihistorien fordi den tyske kjemikeren Justus von Liebig (1803–1873) arbeidet mye med stoffet, og studiene hans av sølvfulminat ledet indirekte til utviklingen av begrepet isomerisme i 1823–1832 fordi Friedrich Wöhler (1800–1882) hadde syntetisert sølvcyanat (AgNCO), en forbindelse med samme kjemiske sumformel, men med helt forskjellige og ikke-eksplosive egenskaper.
Bestemmelsen av den kjemiske strukturen til knallsyre og fulminatsaltene var lenge en av de mest betydelige utfordringer i kjemien. Hele prosessen strakk seg fra Howards oppdagelse og frem til 1960–1970-tallet og involverte flere av de mest kjente navnene i kjemihistorien.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.