De to letteste kvarktypene, u og d, er byggesteiner for protonet og nøytronet, som igjen bygger opp alle atomkjerner. De fire andre tilsvarer mer ustabil materie. Spesielt den tyngste, toppkvarken, er så ustabil at den neppe rekker å danne mesoner eller baryoner før den desintegrerer (henfaller, går i stykker). Hver av de seks kvarktypene har en annen type ladning, «farge», som kan ha tre forskjellige verdier, ofte kalt «rød», «gul» og «blå». Det må presiseres at ordet «farge» i denne sammenheng ikke har noe med vanlig optisk farge å gjøre, men kun er et tilfeldig valgt navn.
Fargeladning ble innført som begrep for å forklare at baryonene Δ++, Δ– og Ω–, som består av henholdsvis tre u-kvarker, tre d-kvarker og tre s-kvarker, skal kunne oppfylle pauliprinsippet. Dette prinsippet sier at i et system av fermioner, som kvarkene er et eksempel på, må disse være i forskjellige tilstander. I et baryon som har spinn 3/2 langs en akse, må alle de tre kvarkene ha spinnet retta langs den samme aksen. I baryonene Δ++, Δ– og Ω– som har spinn 3/2, er kvarkene i samme tilstand med hensyn til spinn og kvarktype u, d, s. Det må derfor være en tredje egenskap som skiller dem fra hverandre, nemlig fargeladning.
Fysiske tilstander og partikler, som Ω– eller protonet, er «fargeløse» blandinger («hvite»). Fargeladning er opphav til fargekrafta (det samme som sterk vekselvirkning), som binder kvarkene sammen til baryoner og mesoner.
Kjernekreftene kan avledes av fargekreftene på tilsvarende måte som kreftene mellom atomer og molekyler kan avledes av de elektromagnetiske kreftene mellom elektroner og protoner.
Kommentarer (2)
skrev Tor-Ivar Krogsæter
«I likhet med elektronet en kvark spinn ½.» Setninga er ufullstendig (i hvert fall slik jeg, en ikke-fysiker leser den) og gir derfor ikke mening. Det mangler kanskje et «har», «er» eller lignende.
svarte Jostein Riiser Kristiansen
Takk for innspill! Det er fikset. Hilsen Jostein i redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.