Den første kunstfiberen ble fremstilt av cellulosenitrat og ble kalt kollodiumsilke av franskmannen Hilaire de Chardonnet i 1889. Den gikk fort ut av produksjon. I de to påfølgende årene ble det utviklet to regenererte cellulosefibre: cupro, tidligere kalt kobbersilke eller Bembergsilke, og viskose, patentert i 1902. Kobbersilken ble mye brukt helt opp i 1950- og 1960-årene. Etter en nedgang i de etterfølgende årene har den kommet sterkere tilbake. Viskosefibre har hatt en viss betydning hele tiden.
Interessen for viskose vokser ikke minst for å finne mindre miljøbelastende erstatninger for bomull og polyester. Etter andre verdenskrig kom to nye cellulosefibre: modal, som er en regenerert fiber, og triacetat, som er en derivatfiber. Etter år 2000 har viskose markedsført som «bambus» eller «bambusviskose» fått stort gjennomslag, fordi fiberen ble markedsført som en naturfiber med sterke og udokumenterte påstander om gunstige miljø- og bruksegenskaper.
Gjennombruddet for de syntetiske fibrene kom før og under andre verdenskrig, til tross for at det allerede i 1931 lyktes et tysk firma, I. G. Farbenindustrie, å fremstille en fiber av polyvinylklorid, og at tyskeren Otto Bayer i 1937 laget polyuretan. I 1939 sendte et amerikansk firma, DuPont, de første nylonstrømpene ut på markedet. Samtidig lanserte I. G. Farbenindustrie sin perlonfiber av polyamid i Tyskland.
I 1941 tok et britisk firma, ICI, ut det første patent på fremstilling av polyesterfibre. Året etter var amerikanerne og tyskerne igjen ute samtidig, denne gangen med fremstillingen av akryl. Produksjonen av de syntetiske fibrene ble ikke særlig stor under og like etter andre verdenskrig, fordi fremstillingen var basert på kull og petroleumsprodukter, som da var mangelvarer. Først i 1960-årene ble det mulig virkelig å masseprodusere syntetiske fibre i stor stil.
I de følgende tiårene ble det lagt mindre vekt på å utvikle fibre av nye polymerer. I stedet ble det arbeidet med å modifisere, forandre, fibrenes egenskaper for å gjøre dem best mulig egnet for ulik bruk. Det ble også arbeidet med å utvikle av nye produkter av fibrene. På 1980-tallet fikk bruken av kunstfibre et viktig oppsving, nært knyttet til økt produksjon og forbruk av tekstiler med lav pris. Fleece av polyester og nye syntetiske undertøy samt allværsjakker var viktige produkter, men endringen omfattet også bruk av kunstfiber, spesielt syntetiske, i en lang rekke produkter alene eller i blanding med naturfiber. Mange av disse produktene etterligner tidligere produkter i naturfibre. Bruken av syntetiske tekstilfibre har økt svært raskt og utgjorde i 2018 65 prosent av den globale tekstilfiberproduksjonen. Regenererte kunstfibre av viskose utgjorde 6 prosent.
Fra 1970-årene ble det lansert mikrofibre. Dette er fiber med maksimalt 1,0 decitex, det vil si 10 000 meter tråd som ikke skal veie mer enn ett gram. Det lages tråder som er 0,1 decitex og mindre, men den mest vanlige tykkelsen for mikrofiber er 0,6–0,8 decitex. Mikrofibre brukes også som betegnelse på alle fibre under en viss størrelse.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.