Ordet kulturradikal skal ha forekommet i Sverige allerede på 1890-tallet. På 1920-tallet beveget vitenskapsidealet seg fra Karl Marx til Sigmund Freud, fra økonomiske til psykologiske årsaksforklaringer. Vitenskapen ble våpen mot religionen, for en friere oppdragelse, en friere seksualmoral og kvinnefrigjøring – og mot totalitære ideologier, i første rekke nazismen.
Begrepet kulturradikalisme ble noe brukt i mellomkrigstiden i Skandinavia, og i Norge var det gjenstand for debatt på 1930- og 1940-tallet. I Danmark kom det for alvor på dagsordenen med artikler av forfatterne Sigurd Hoel og Elias Bredsdorff i Politiken i 1955. I kronikken «Motstand mot… Kulturradikalismens fremtidsproblemer – i revisjonens tegn» så Hoel drømmen om det frie menneske som kulturradikalismens dypeste motiv.
I Stockholm under andre verdenskrig møtte Sigurd Hoel den danske arkitekten og skribenten Poul Henningsen. I dag er han mest kjent for PH-lampen, men han er utvilsomt den som har gitt synligst ansikt til dansk kulturradikalisme etter Georg Brandes.
Kulturradikalismen fikk dels en annen profil i Danmark enn Norge, med feste i nykantiansk filosofi og nedslag i arkitektur og design, revy og jazz. Henningsen så selv kulturradikalismen som et livssyn, men foretrakk ord som «frisind», «progressiv holdning» og «humanisme». Målet var å skape frie, selvstendige mennesker.
Da kampen for sosial og seksuell frigjøring var vunnet, fikk Henningsen på 1960-tallet et nytt angrepsmål: en umyndiggjørende forbruks- og underholdningskultur. En ny totalitarisme, markedets, betydde «frihedens undergang i forbrugsslaveri».
Kulturradikalismen hadde ingen egen organisasjon, men markerte seg i avisdebatt og tidsskrifter, i Danmark særlig Poul Henningsens Kritisk Revy (1926–1928). I Sverige fikk man i mellomkrigstida en tilsvarende radikal bevegelse, blant annet knyttet til tidsskriftet Clarté.
I norsk etterkrigstid ble begrepet knyttet til seksuell og politisk motkultur, med navn som Agnar Mykle og Jens Bjørneboe, sekstiåtteropprøret og den såkalte Profil-kretsen i litteraturen. Avisen Dagbladet ble lenge sett som kulturradikalismens hovedorgan.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.