Krigsfilmen gjorde seg sterkt gjeldende i norsk film i etterkant av andre verdenskrig i form av de såkalte okkupasjonsdramaene, som tok for seg ulike forhold ved den tyske invasjonen og okkupasjonen i årene 1940 til 1945. Eksempler på okkupasjonsdramaet i norsk film fra denne tiden er Englandsfarere (Toralf Sandø, 1946), Kampen om tungtvannet (Jean Dréville og Titus Vibe-Müller, 1948) og Shetlandsgjengen (Michael Forlong, 1954).
Den viktigste filmskaperen i denne trenden var Arne Skouen, som stod bak blant annet Nødlanding (1952), den Oscar-nominerte Ni liv (1957) og Kalde spor (1962). Spesielt den sistnevnte filmen hadde en mer problematiserende tilnærming til det historiske materialet enn det som var tilfellet med de veldig heroiske framstillingene i tidligere okkupasjonsdramaer, og den fikk stor betydning for at behandlingen av motstandskampen i norsk film ble mer nyansert. Norske krigsfilmer i undersjangeren okkupasjonsdrama ble mørkere og dystrere utover 1970- og 1980-tallet, med eksempler som Faneflukt (Eldar Einarson, 1975), Liten Ida (Laila Mikkelsen, 1981) og Over grensen (Bente Erichsen, 1987). Filmen Secondløitnanten (Hans Petter Moland) fra 1993 innledet deretter et nytt fokus på heroisme i den norske krigsfilmen.
Etter 2000 har heltedyrkelsen igjen stått sentralt i en krigsfilmsjanger som har fått stor kunstnerisk og kommersiell betydning i norsk spillefilm- og serieproduksjon. Denne gangen står oftest den individuelle helten i sentrum for fortellingene, mer enn den kollektive heroismen fra tidlige okkupasjonsdramaer. Trenden tok av med den enorme publikumssuksessen til Max Manus (Joachim Rønning og Espen Sandberg) i 2008 og har fortsatt med filmer som Into the White (Petter Næss, 2012), Kongens nei (Erik Poppe, 2016), Den 12. mann (Harald Zwart, 2017) og Kampen om Narvik (Erik Skjoldbjærg, 2022). Det har også kommet ytterligere dramatiseringer av virkelige hendelser i form av TV-serier, for eksempel Kampen om tungtvannet (Per-Olav Sørensen, 2015) og den Emmy-belønte Atlantic Crossing (Alexander Eik, 2020). Mange av disse filmene og seriene har blitt gjenstand for kritikk fra både historikere og film- og TV-kritikere for sin tidvis upresise behandling av historiske fakta og fabrikkering av dramatiske forhold.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.