Kostnad er i vid forstand verdien av det man må oppgi for å oppnå et bestemt resultat.

Begrepet brukes vanligvis om prisen en produsent eller selger må betale for å produsere eller distribuere varer og tjenester, men også om individers nyttetap som følge av valg han eller hun gjør. Man kan for eksempel si at «kostnaden ved å bo nær naturen er lenger reisevei til jobb». I dagligtalen begrenses imidlertid kostnadsbegrepet oftest til kostnader i penger.

En aktør kan også påføre andre kostnader som en følge av valg en gjør. I økonomifaget kalles dette eksterne virkninger.

Faste og variable kostnader

Kostnader i forbindelse med produksjon deles i faste og variable kostnader. De faste kostnadene går ut med uendret beløp selv om produksjonsvolumet varierer (iallfall innen visse grenser).

De variable kostnader varierer med produksjonsmengden, men på ulike måter. Innen samfunnsøkonomisk produksjonsteori er det vanlig å fremstille sammenhengen mellom produksjonskostnad og produksjonsmengden gjennom en kontinuerlig matematisk funksjon. Marginalkostnaden er kostnaden knyttet til å produsere én enhet til, og gjennomsnittskostnaden er de totale produksjonskostnadene delt på antall produserte enheter.

I tillegg til produksjonskostnader vil de fleste bedrifter ha salgskostnader eller markedsbearbeidingskostnader. I større bedrifter legges det stor vekt på å føre et detaljert kostnadsregnskap, som gjør det mulig å fordele kostnadene på kostnadssteder og kostnadsbærere, og dermed vurdere lønnsomheten av forskjellige deler av produksjonen.

Les mer i Store norske leksikon