Siden slutten av 1990-tallet har mengden og kvaliteten på observasjoner som har betydning for kosmologien økt. Det er bred enighet om at dagens modell gir en god beskrivelse av de fleste av dem. Dagens modell kalles ΛCDM-modellen, der bokstaven Λ, lambda, står for den kosmologiske konstanten.
Den generelle relativitetsteorien beskriver rommets utvidelse i modellen. Tidsutviklingen til utvidelseshastigheten styres av universets massetetthet og energitetthet, som får bidrag fra følgende komponenter:
-
Den kosmiske bakgrunnsstrålingen. Denne strålingen spilte en betydelig rolle i de første 50 000 år av universets historie, men gir et ubetydelig bidrag til energitettheten i dag.
-
Baryonisk materie. Innen kosmologi er baryonisk materie vanlig materie, altså det som er bygget opp av protoner, nøytroner og elektroner.
- Kald mørk materie. «Kald» betyr her at partiklene den består av beveget seg med lave hastigheter målt i forhold til lysets fart i tomt rom da de falt ut av likevekt med de øvrige bestanddelene i universet. «Mørk» betyr at partiklene vekselvirker for svakt med elektromagnetisk stråling til at den kan sees. Usynlig eller gjennomsiktig materie ville ha vært mer beskrivende navn.
-
Nøytrinoer. Deres små masser tilsier at etter hvert som universet har utvidet seg og de har blitt kjølt ned, har de gått fra å oppføre seg som stråling til å utgjøre en liten del av den mørke materien.
-
Den kosmologiske konstanten, Λ (lambda). Denne kan ses på som en kilde til frastøtende tyngdekraft, og er nødvendig i modellen for å beskrive observasjoner som viser at universet nå utvider seg med økende hastighet. Det er mye vi ikke forstår om denne størrelsen, men vi vet at den får bidrag fra såkalt Lorentz-invariant vakuumenergi. Forsøk på å beregne dette bidraget med dagens teorier gir meningsløse resultater, og er en grunn til at mange kosmologer ønsker å erstatte den med en annen form for såkalt mørk energi. Slik begrepet brukes i dag, er den kosmologiske konstanten en form for mørk energi, og må, til tross for problemene med å forstå den teoretisk, likevel regnes som den formen som er best forklart basert på det som er kjent i dag.
For å beskrive dannelsen av strukturer som galakser og galaksehoper i universet, legger man i tillegg til en antagelse om hvordan de opprinnelige variasjonene i materietetthet fordelte seg mellom ulike lengdeskalaer. Det er vanlig å begrunne denne antagelsen ved å postulere at universet svært tidlig i sin historie gjennomgikk en fase med tilnærmet eksponentiell utvidelse, såkalt inflasjon. Variasjonene i tetthet kan da forklares og beregnes ved å bruke kvantefysikk på energien som drev denne inflasjonsfasen.
Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår med ΛCDM-modellen. Kosmologer arbeider i dag med å påvise mørk materie direkte, med å utvikle og teste modeller for mørk energi, og med å finne empiriske bevis på at inflasjon fant sted, i tillegg til å utvikle alternativer til disse.
Så langt er det imidlertid lite i observasjonene som peker ut et klart alternativ til ΛCDM-modellen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.