Kobolts historie går helt tilbake til oldtiden. Allerede i Egypt og Babylonia rundt 2600 fvt. ble koboltmineraler brukt til blåfarging av glass, glasurer, keramikk og lignende.
Gjenoppdagelsen av hvordan man skulle gi glass og glasurer blå farge skal ha funnet sted i Sachsen tidlig på 1500-tallet takket være glassblåseren Christian Schürer. Fra malm fremstilte den svenske kjemikeren Georg Brandt cirka i 1735 et metall som han gav navnet kobolt. At kobolt var et grunnstoff, ble påvist i 1780 av en annen svensk kjemiker, Torbern Bergman.
På 1800-tallet var Blaafarveværket på Modum i Buskerud verdens største produsent av koboltblått, og eksporterte allerede på 1700-tallet blåfargen til både Japan og Kina. Modum Blaafarveværk drev koboltgruver på vestsiden av Snarumselva i perioden 1778–1898. Bedriften var på høyden på 1830-tallet og verket var i en periode Norges største industribedrift med henimot 2000 arbeidere på det meste. I 1840-årene gikk driften tilbake på grunn av prisfall på koboltfarger, som etter hvert ble erstattet av syntetisk fremstilt ultramarin.
Det er først etter 1900 at selve metallet har fått økonomisk og strategisk betydning. For eksempel ble de magnetiske egenskapene til kobolt utnyttet av tyskerne under andre verdenskrig til å bygge magnetiske sjøminer som ble utløst av magnetfeltet fra forbipasserende skip.
Kobolt spilte en viktig rolle i arbeidet til sveitsiske Alfred Werner som senere ga ham Nobelprisen i kjemi i 1913. Dette arbeidet var med på å danne grunnlaget for viktige grener innen kjemien som koordinasjonskjemi, metallorganisk kjemi og homogen katalyse.
Kommentarer (6)
skrev Øyvind Eggen
Heia - det er vel ikke grunnlag for å si at "den økte etterspørselen har ført til konflikt i blant annet Den demokratiske republikken Kongo", som det står i en bildetekst. Selv om gruvedrift og gruveinntekter åpenbart inngår i konfliktens politiske økonomi, er den ikke en grunnleggende "årsak" til konflikten og det er lite grunnlag for å si/tro at økte priser pga økt etterspørsel har gitt økt konflikt. En alternativ formulering: Store deler av verdens produksjon foregår i Kongo, og preges av konflikt og uverdige arbeidsforhold"
svarte Anne Eilertsen
Takk for kommentaren din! Vi har endret bildeteksten.
skrev Øyvind Hadland
Hei. Jeg lurer på om setningen "70–80 prosent av produksjonen av koboltmetall brukes i slike legeringe" stemmer. Viser til blant annet denne statistikken https://www.globalenergymetals.com/cobalt/cobalt-demand/?fbclid=IwAR0tDWflu5Y-eCKYvaNYlZYWDM0-lKN3ShIfoNm7dVaT4BVDNqK4h7T_sfU
Mvh,
Øyvind Hadland.
svarte Anne Eilertsen
Hei, og tusen takk for både innspill og lenke! Artikkelen trenger å gjennomgås og oppdateres når det gjelder tall for produksjon og bruk, og det skal vi få sett på.
skrev Stein Ole Strand
Kobolt brukes også i oljeraffinerier som en katalysator for å fjerne svovel fra oljeprodukter som feks bensin og diesel.
I prinsippet så brukes ikke en katalysator opp av prosessen, men det er gjenvinningstap i prosessene.
svarte Anne Eilertsen
Takk for innspillet!
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.