Bow Precision
Kjemikalietankskipet Bow Precision fra 2018 tilhørende Odfjell Tankers.
Odfjell Terminals, Charleston
Kjemikalieskip ved Odfjell sin terminal i Charleston i USA.
Kjemikalietankeren Key Bora ved Pelagia Hordafor Salthella
Kjemikalieskipet Key Bora ved Pelagia Hordafor Salthella i Austevoll kommune.
Kjemikalietankeren Key Bora ved Pelagia Hordafor Salthella

Kjemikalieskip er tankskip bygd for føring av flytende kjemikalier. Tidligere ble disse skipene også kalt solvent-tanker. Mange kjemikalier er skadelige for miljø og mannskap, de kan være korrosive, giftige, flyktige og har annen densitet enn olje. Derfor må tanker, pumper og rørledninger være bygd for å tåle ulike kjemikalier. De er ofte bygd i rustfritt eller syrefast spesialstål.

Faktaboks

Uttale
kjemikˈalieskip
Også kjent som

solvent-tanker

Vanlige laster for slike skip er ulike alkoholer som metanol, etanol og etyl, petroleumsprodukter som benzen, styren og fenol, syrer som svovelsyre og saltsyre og vegetabilske og animalske oljer.

Kjemikalieskip deles inn i klasser fra 1 til 3, slik det er beskrevet i den internasjonale skipsfartsorganisasjonen IMO sine regler for skip beregnet for frakt av farlige kjemikalier (IBC Code), der 1 medfører de strengeste krav til konstruksjon og beskyttelse av lasten. Et type 1-skip er derfor konstruert for frakt av laster med fare for svært alvorlige miljøskader eller svært stor sikkerhetsrisiko, det vil oftest ha tanker av syrefast eller rustfritt stål, og vil ha strengere krav til beskyttelse av tanker mot grunnstøting og kollisjoner. Et type 3-skip er derimot konstruert for laster med moderat sikkerhetsrisiko og lav potensiell miljørisiko.

Kjemikalietankere varierer i størrelse fra små kysttankskip til de største skipene som går i oversjøisk trafikk og er opptil 75 000 dødvekttonn. Mange av kjemikalietankerne går i fast rutetrafikk eller et fast seilingsmønster mellom terminaler og industribedrifter og i kontraktfart for store petrokjemiske selskap og andre industriselskap.

Lastekapasiteten til et kjemikalieskip er delt inn i mange mindre tanker, slik at skipet kan føre mange typer kjemikalier på samme reise.

Norske rederier har hatt en ledende posisjon og vært pionerer innen kjemikaliefrakt. Særlig har rederier i Bergen hatt mange slike skip, anført av Odfjell Tankers, som i 2020 disponerte i overkant av 80 kjemikalieskip av ulik størrelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg