Hos planter defineres kjønn ut i fra hvilke kjønnsceller de produserer. De fleste planter danner to typer kjønnsceller med ulik størrelse. De store kjønnscellene defineres som hunnlige og kalles egg, mens de små defineres som hannlige og kalles spermatozoider eller spermceller.
De store eggene holdes i ro på morplanta, mens de små spermatozoidene/spermcellene må komme seg til egget for at befruktning skal kunne skje. Det varierer om enkeltplantene bare lager én type kjønnsceller, og dermed er énkjønnede (særbu), eller om de lager begge typer kjønnsceller på samme plante, og dermed er tokjønnede (hermafrodittiske eller sambu). Hos tokjønnede planter varierer det også om den enkelte blomst har ett eller to kjønn.
Definisjonen av kjønn er dermed den samme hos planter som hos andre organismegrupper. Se kjønn – biologi. Imidlertid har systemet med store og små kjønnsceller trolig oppstått flere ganger uavhengig av hverandre gjennom livets utvikling på Jorden. Hunnkjønn hos planter har altså ikke samme opprinnelse som hunnkjønn hos for eksempel pattedyr.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.