Keiser Shen Nung av Kina, som levde cirka 2700 fvt. og regnes som den første til å nedtegne og systematisere botanikk, omtalte kassiakanel. Riktignok som medisin, men vi vet altså med sikkerhet at kassiakanel var i bruk allerede for bortimot 5000 år siden.
Kanel er også omtalt i Ebers-papyrusrullene (medisinsk dokument som omhandler medisinske urter og krydder) fra oldtidens Egypt, cirka 1500 fvt, flere steder i Det gamle testamentet og i gamle skrifter fra middelhavsområdet allerede 800 år fvt. Krydderet fant altså tidlig veien vestover, med handelsmenn via Silkeveien (som antas å ha vært i bruk fra cirka 2000 år fvt.). Kanel kom også sjøveien, på utriggerkanoer, fra Sørøst-Asia til Madagaskar og Øst-Afrika, og derfra via Etiopia og med araberne videre til Europa. Dette blir omtalt som The Cinnamon Route (kanelruten) i historien. Plinius den eldre (år 23–79 evt.) skrev om denne handelen.
Krydderet var myteomspunnet, og man hadde lite begrep om hvor og hvordan det vokste. Det forstår man når man leser Herodots (400-tallet fvt.) beretninger om hvordan araberne fikk tak i kassia og kanel: «Kassia får de slik. Først binder de huder og skinn om hele kroppen og ansiktet unntatt øynene, og så drar de av sted for å skaffe seg kassia. Den vokser i en ikke særlig dyp sjø, og rundt sjøen og i denne lever noen vingede dyr som har størst likhet med flaggermus. De gir fra seg en gjennomtrengende piping og forstår å forsvare seg. Dem må man vokte øynene for, mens man høster kassia.»
Videre skriver han om kanel: «Men kanel samler de på en enda merkeligere måte. Hvor den vokser og hva slags jord det er som frembringer den, kan de ikke angi nærmere bortsett fra at noen av dem forteller – hva ikke lyder usannsynlig – at den vokser i de egner hvor Dionysos ble oppfostret. De forteller videre at noen store fugler tar med seg de fliser som vi med en betegnelse vi har fått fra fønikerne kaller kinamomos, kanel, og bringer dem til sine reder som de bygger av leire på bratte fjell, hvor et menneske ikke kan komme opp. Nå skal araberne ha tenkt ut følgende fremgangsmåte: De skjærer opp i så store stykker som mulig kjøttet av døde okser, esler og andre trekkdyr, bringer disse til stedet, legger dem i nærheten av redene og trekker seg langt unna. Fuglene flyr så ned og bringer stykker av trekkdyrene opp til sine reder, som imidlertid ikke kan bære noe så tungt og styrter til jorden. Araberne iler nå til og samler opp, og den oppsamlede kanel kommer fra araberne til andre land.» (Herodots historie, 1. bind, til norsk ved Henning Mørland, Thorleif Dahls Kulturbibliotek, Aschehoug, 1998)
I Norden er det funnet oppskrifter fra 1300-tallet som inneholder kanel.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.