Gammel kalkovn

Tverrsnitt av en eldre kalkovn.

Av .
Lisens: public domain
Kalkovn

Snitt gjennom en kalkovn utformet som sjaktovn.

Av .
Lisens: public domain

Kalkovn er en teknisk ovn for oppvarming av kalkstein (kalsiumkarbonat). Den viktigste anvendelsen av en kalkovn er for produksjon av brent kalk (kalsiumoksid).

I en kalkovn utføres kalkbrenningen, som er en kjemisk prosess der kalsiumkarbonat (CaCO₃) omdannes til kalsiumoksid (CaO):

CaCO₃ (fast stoff) → CaO (fast stoff) + CO₂ (gass)

Kalkovner har vært brukt siden lenge før vår tidsregning. Når sluttproduktet, brent kalk, blandes med vann, får man en deigaktig masse som kalles kalkmørtel. Den ble brukt som bindemiddel mellom steiner. Dette var viktig ved oppføring av kirker og festningsanlegg. Med tiden stivnet den deigaktige massen til den ble steinhard, som gjorde at bygningskonstruksjon ble stabil og solid over lang tid.

De første kalkovnene var enten nedgravd eller bygd opp med stein og med et luftinntak i bunnen. Kalkstein ble lagt lagvis med ved eller kull. Da opplastingen var fullført, ble ovnen tent opp i bunnen. Brannen spredte seg gradvis oppover gjennom lagene av kull og kalkstein. Etter at brannen ebbet ut og den brente kalken var avkjølt, ble den tatt ut, og fin aske ble skilt ut gjennom en sikt i bunnen.

I dag blir kalkovner ofte utformet som en sjaktovn eller roterovn. Kalkstein tilføres ovenfra, mens brent kalk tas ut i bunnen. Kalkbrenningen utføres vanligvis ved rundt 1000 °C, og som brennstoff brukes naturgass, flytende petroleum eller kull.

Utslipp av CO₂

Kalkovner er forbundet med store utslipp av klimagassen CO₂. For hvert tonn produsert kalsiumoksid frigjøres det opptil 780 kilogram (kg) CO₂. I tillegg får man, avhengig av valgt brensel, et utslipp som følge av energiforbruket som inngår i prosessen. I en effektiv ovn er den beregnet til å være rundt 3,75 GJ per tonn kalsiumoksid. Med fossilt kull som brensel er utslippet rundt 93 kg CO₂/GJ. Tilleggsutslippet med bruk av kull blir da på rundt 348 kg CO₂/tonn kalsiumoksid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg