Faktaboks

Uttale
irˈanske språk

Iranske språk er en undergruppe av den indoeuropeiske språkfamilie som omfatter ca. 80 språk talt av ca. 150 mill. mennesker i Vest-Asia i området mellom Eufrat og Indus. De iranske språkene nedstammer fra gammelpersisk via middelpersisk. Innen de indoeuropeiske språkene er de særlig nært beslektet med de indoariske språkene i Nord-India.

Det viktigste iranske språket er persisk, som er offisielt språk i Iran og i Tadsjikistan, der det kalles tadsjikisk. En variant, dari, er det ene av to offisielle språk i Afghanistan. Andre iranske språk er pashto i det nordvestlige Pakistan og det østlige Afghanistan (landets andre offisielle språk), baluchi i det sørvestlige Pakistan, kurdisk i et sammenhengende område (Kurdistan) som omfatter det sørøstlige Tyrkia, det nordlige Irak og det nordvestlige Iran, samt ossetisk i Ossetia i Kaukasus.

Med unntak for en stor del av ossetene er alle disse folkene muslimer, og språkene deres er i tidens løp blitt gjennomsyret av arabiske lånord. Kjernen er likevel typisk indoeuropeisk med mange gamle trekk. Også det utdødde språket avestisk, Zarathustra-tilhengernes hellige språk, er iransk.

Alfabet

For nypersisk, pashto, kurdisk og baluchi brukes det arabiske alfabetet med visse modifikasjoner; for alfabet og transkripsjon, se urdu. Tadsjikisk og ossetisk skrives med kyrillisk skrift.

Les mer i Store norske leksikon