Forente nasjoner

FN er en internasjonal organisasjon, av typen mellomstatlig organisasjon. Her er FNs hovedforsamling i 1991, da Nelson Mandela talte.

Av /NTB Scanpix ※.

En internasjonal organisasjon er en forening eller sammenslutning av personer eller grupper fra flere land.

Internasjonale organisasjoner kan inndeles i to hovedgrupper:

  1. Organisasjoner som har stater som medlemmer
  2. Organisasjoner som er frivillige eller ikke-statlige

Mellomstatlige organisasjoner (IGOer)

Organisasjonene som har stater som medlemmer kalles gjerne mellomstatlige organisasjoner og forkortes ofte med IGO, siden de på engelsk kalles intergovernmental organizations.

Det meste av internasjonalt samarbeid skjer gjennom internasjonale organisasjoner. Noen mellomstatlige organisasjoner er globale, som FN, IMF og Verdens helseorganisasjon, mens andre er regionale organisasjoner, som EU, Den arabiske liga, og Organisasjonen av amerikanske stater. Vi kan også skille mellom de organisasjonene som arbeider med et begrenset tema, som for eksempel Verdens helseorganisasjon, og de som har et bredt arbeidsfelt, slik som FN og mange regionale organisasjoner.

De fleste mellomstatlige organisasjoner er bygget opp på lignende måte. De har som regel en hovedforsamling, der alle medlemmer deltar, som har øverste beslutningsmyndighet. Slike forsamlinger møtes som regel ikke mer enn en gang i året. I tillegg kan organisasjonene ha flere råd og utvalg med et mer begrenset arbeidsfelt og valgte medlemmer som møtes mye oftere. Mellomstatlige organisasjoner har også et sekretariat som hjelper til med å forberede og gjennomføre møter og som ofte gjennomfører de sakene som har blitt vedtatt av hovedforsamlingen eller rådene.

Stater er påpasselige med å ta vare på sin suverenitet. Derfor har de fleste mellomstatlige organisasjoner relativt begrenset myndighet. Det fremste unntaket fra denne regelen er EU, som på en del områder kan fatte vedtak som ikke alle medlemmene støtter men allikevel må godta. EU er derfor en mellomstatlig organisasjon som kvalifiserer til å bli kalt en overnasjonal organisasjon.

Ikke-statlige organisasjoner (NGOer)

Miljøorganisasjonen Greenpeace er en ikke-statlig internasjonal organisasjon (INGO). Her er Greenpeace under en aksjon mot oljeboring i november 2004, hvor aktivister blokkerte oljeplattformen Eirik Raude, som var på vei mot Barentshavet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Den andre gruppen av organisasjoner kalles gjerne ikke-statlige organisasjoner eller NGOer, etter den engelske betegnelsen non-governmental organizations. Slike organisasjoner kan bestå av individuelle medlemmer i flere land, eller de kan være en sammenslutning av flere nasjonale frivillige organisasjoner.

Blant NGOer finnes organisasjoner som Den internasjonale Røde Kors-komiteen, World Wide Fund For Nature (WWF), Amnesty International, og Greenpeace.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg