Informert samtykke til helsehjelp og deltakelse i helseforskning er at en person tydelig, frivillig, og godt informert takker ja til hjelpen eller deltakelsen. Informasjonen er god hvis den gir personen tilstrekkelig grunnlag til å kunne forstå hva helsehjelpen eller forskningsdeltakelsen vil innebære.
Som hovedregel skal all ytelse av helsehjelp og rekruttering til helseforskning være basert på henholdsvis pasientens og forskningsdeltakerens informerte samtykke. Dette skal gi den enkelte et vern mot inngrep i egen kropp og helse som er basert på mangelfull eller feilaktig informasjon, press, eller tvang. Det informerte samtykket skal fremme individets verdighet, og mulighet til å bestemme over egen kropp og helse.
For å kunne gi et informert samtykke, må personen ha samtykkekompetanse. Ulike forhold kan gjøre at en person ikke er samtykkekompetent, som at en er mindreårig, eller er rammet av en sykdom, som demens.
Begrunnelsen for, og kravene til, det informerte samtykket er noe ulike for helsehjelp og helseforskning. Eksempelvis kan samtykke til helsehjelp gis stilltiende, ved at pasientens handlinger tilsier at hen ønsker helsehjelpen, mens helseforskning som hovedregel forutsetter et uttrykkelig samtykke fra deltakeren. En viktig begrunnelse for denne forskjellen er at helsehjelp skal være til nytte for mottageren, mens nytte for deltakeren ikke er et krav ved rekruttering til helseforskning.
Kommentarer (3)
skrev Marius Storvik
svarte Kjell-Olav Hovde
skrev Marianne K. Bahus
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.