Bokomslag av Mari Kanstad Johnsen
Illustrert bokomslag av Mari Kanstad Johnsen til bildeboka The sudden cats av Helge Torvund, som ble utgitt på Magikon Forlag i 2013.
Av /Magikon Forlag.

Illustrasjon er et bilde som uttrykker et budskap eller en idé, oftest knyttet til en tekst. En illustrasjon kan for eksempel være en tegning eller et foto som har til hensikt å forklare, belyse eller forsterke et tekst- eller meningsinnhold. I overført betydning kan en illustrasjon være et forklarende eksempel i en muntlig eller skriftlig framstilling.

Faktaboks

Uttale
illustrasjˈon
Etymologi

av latin illustratio ‘opplyse, belyse’

Funksjon

Illustrasjoner har en didaktisk opplysende funksjon, som tydeliggjøres ved hjelp av estetiske virkemidler. Håndverksmessig trenger det ikke være et skille mellom illustrasjon eller billedkunst. Det underliggende budskapet fra avsenderen er likevel det som definerer en illustrasjon.

Illustrasjoner finnes typisk i bøker, aviser, tidsskrifter, brosjyrer, plakater og plansjer, samt i en rekke skjermbaserte medier som eksempelvis nettsider og dataspill. Illustrasjoner kan være en erstatning for verbal og skriftlig kommunikasjon, for eksempel i form av piktogrammer, instruksjonstegninger eller tegn-til-tale.

Teknikk

Collage er en form for illustrasjonsteknikk. Nixon Visions, collage, 57,8 x 49 cm. Utført av Kjartan Slettemark i 1971.
/Nasjonalmuseet, Oslo.

Det finnes en rekke illustrasjonsteknikker, som håndtegning, maleri, collage, foto, grafikk og digitale tegne- og maleteknikker. Digitale programmer og redskaper har blitt særlig vanlig, eksempelvis med programmer som Adobe Photoshop til å redigere bildepunkter (piksler) og Adobe Illustrator til å skape matematisk skalerbar vektorgrafikk. Illustratøren kan blande tradisjonelle teknikker med digitale teknikker, for eksempel ved å lage en håndtegning med blyant på papir, som deretter skannes og fargelegges digitalt.

Med en økende grad av digitale publikasjoner, er det en fordel at også illustrasjoner leveres digitalt. Smarttelefoner, nettbrett og spesialiserte tegneskjermer gjør det også mulig å lage illustrasjoner direkte på en skjerm, uten et mellomledd, som for eksempel papir eller tegnebrett.

Illustratørrollen

Tove Jansson på Klovharun
Tove Jansson er en av de mest kjente illustratørene i verden. Hun er verdenskjent for sine historier om Mummitrollet.
Av /© Moomin Characters™.

En illustrasjon er tradisjonelt utført av en illustratør, men kan også være laget av en amatør eller av maskiner. Erfarne illustratører utvikler gjerne sitt eget originale uttrykk, ofte med et høyt kunstnerisk nivå, som eksempelvis Gustave Doré, Tove Jansson og Norman Rockwell – samt nordmenn som Theodor Kittelsen, Olaf Gulbransson, Harald Damsleth og Hans Normann Dahl. Av samtidige norske eksempler finnes anerkjente utøvere som Øyvind Torseter, Siri Dokken og Mari Kanstad Johnsen.

Kunstig intelligens

Digitale illustrasjoner kan lages med kunstig intelligens, men anerkjennes ikke av fagmiljøet som en profesjonell erstatning. Bildegeneratorene er også avhengige av å bli matet inn med eksisterende åndsverk for å skape bilder, noe som kan være juridisk problematisk. En illustrasjon har opphavsrettslig beskyttelse når den er et resultat av en individuell og skapende åndsinnsats. Kunstig intelligens og opphavsrett har foreløpig ikke blitt prøvd i det norske rettsvesenet.

Historikk

Illustrert bokside fra «Passion Week – A collection of poetical pieces», London, 1857
Albrecht Dürer var en tysk renessansekunstner, svært kjent for sine tresnitt-illustrasjoner.

Håndmaleri – illuminasjoner

Håndkolorert tresnitt
Håndkolorert tresnitt som illustrasjon i Missale Aboense (1488), den første boka (messebok) som ble trykket i Finland.

Illustrasjoner til tekster var kjent i Egypt, Hellas, Italia og Asia allerede i oldtiden. Allikevel var det først etter oppfinnelsen av boktrykkerkunsten at bruken av illustrasjoner ble utbredt. Mens bokillustrasjoner tidligere hadde vært utført som håndmalte initialer og miniatyrer (illuminasjoner) i håndskrevne tekster, kom tresnittet nå i bruk. Bruken av tresnitt førte til at illustrasjoner ble lettere å kopiere og distribuere.

Nye teknikker for reproduksjon

Tradisjonelt hadde de som smykket ut pergamenter, såkalte illuminatører, vært anonyme. Etter hvert ble det knyttet prestisje til illustrasjonskunsten. Kjente billedkunstnere som Albrecht Dürer (1471–1528), Hans Holbein (1465–1524) og Lucas Cranach (1472–1553) begynte å lage tresnittillustrasjoner til bøker.

Mot slutten av 1500-tallet begynte kobberstikket å erstatte tresnittet som foretrukken metode for illustrasjoner.

På slutten av 1700-tallet oppsto xylografiet, en tresnitt-teknikk der man utnytter hardheten i treets endeved til å skjære eller gravere fine linjer. Briten Thomas Bewick skapte i 1790-årene xylografier av høy kvalitet og lagde blant annet illustrasjoner til bøker om fugler og dyr. Xylografiet var en av de mest benyttede illustrasjonsteknikkene på 1800-tallet, ved siden av litografiet.

Fra slutten av 1800-tallet ble fotomekaniske reproduksjonsmetoder stadig vanligere, og med offset-maskinen fra begynnelsen av 1900-tallet forsvant etter hvert den manuelle reproduksjonsteknikken. I den digitale tidsalderen har disse teknikkene blitt erstattet av scanning og digitalisering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg