Ildtege er rundt én centimeter lang, og farget i rødt og svart. Om man ser den med hodet ned, kan mønsteret likne en afrikansk maske, og den går derfor også under navnet «African mask firebug». Den kan i Norge kun forveksles med rødrandtege (Corizus hyoscyami), men de to artene kan skilles på fargetegningene.
At dyr er utstyrt med denne typen sterke farger og mønstre kalles aposematisme. Ildtegen er utstyrt med kjertler som kan skille ut et illeluktende sekret om den blir angrepet eller forstyrret. Dette sekretet virker samtidig som et alarmsignal til de andre individene av ildteger slik at ansamlinger av individer vil løses opp. For eksempel vil maur som angriper disse tegene ikke bare blir frastøtt av dette sekretet, men også paralysert. Det er påvist over 35 kjemiske komponenter i sekretet som voksne ildteger skiller ut, der flere av dem har en funksjon i form av forsvar.
Den svenske naturforskeren Carl von Linné gav ildtegen det vitenskapelige navnet apterus i 1758. «Apterus» kan enklest oversettes til «vingeløs». Hos ildtegen har så mange som 90 prosent av alle individene tilbakedannede flygevinger (bakvinger), og de fleste av dem kan derfor ikke fly. Man tror likevel at en liten andel av dem faktisk kan fly (selv om det aldri er bevist), og at de på den måten sprer seg. Når det gjelder forvingene (halvdekkvinger), finnes det både kortvingede og langvingede individer. Fordelingen av disse i en populasjon styres av dagslengde og temperatur, lang dagslengde og høy temperatur gir flere langvingede individer.
Kommentarer (2)
skrev Ole Martin Halck
En av bildetekstene har feilstavingen «Iltege» for «Ildtege».
svarte Marit M. Simonsen
Takk for at du gjorde oss oppmerksomme på dette. Feilen er nå rettet.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.