Den botaniske klassifikasjonen Species Plantarum (1753), utarbeidet av den svenske vitenskapsmannen Carl von Linné (1707–1778), er nødvendig for en god forståelse av hybrider og hvordan disse kan fremkomme. Linné deler inn planter og dyr blant annet i familie (familia), slekt (genus), underslekt (subgenus), art (specie) og sort (varietet) basert i hovedsak på likhetstrekk, felles egenskaper og utbredelse.
Vinplanten har en tilsvarende inndeling, der druer er på laveste nivå 'sort', med betegnelse druesort (varietet, engelsk variety).
Alle de kjente druesortene (og drueplantene) hører til slekten Vitis med to underslekter – Euvitis og Muscadinia. Euvitis omfatter tre artsgrupper:.
- Den asiatiske med 30 arter
- Den nordamerikanske, også med 30 arter – blant disse de mer kjente Vitis labrusca, Vitis riparia, Vitis rupestris, Vitis berlandieri og Vitis aestivalis.
- Den europeiske arten er bare én, Vitis vinifera.
Den asiatiske har druesorter hovedsakelig fra Kina, Korea-halvøya, Japan og Russland og er ikke egnet til krysningsformål i Europa, riktignok med et par unntak.
Nevnes må også Muscadinia, som omfatter en egen nordamerikansk artsgruppe med bare tre arter der ingen av artene er egnet til krysning. Dette skyldes 20 kromosompar, mens det normale er 19.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.