Hvalross alltid vært en viktig ressurs for arktiske kystfolk i det nordlige Russland, på Grønland, i arktisk Canada og i Alaska. Inuittene spiser de fleste delene av hvalrossen, men kjøttet er spesielt viktig vintermat fordi det kan lagres over lengre tid. En spesialitet er såkalt «igunaq», som er kjøtt og spekk som er sydd inn i huder og oppbevart nedgravd til de er passe modne. Det tykke skinnet egner seg utmerket til reimer, som blant annet brukes til harpunliner, og en ikke ubetydelig mengde blir brukt til å produsere fottøy. Støttennene er også verdifulle og kan fremdeles gi fangstfolkene en betydelig inntekt.
Historisk har hvalrossen vært utsatt for ukontrollert kommersiell fangst som har redusert bestandene så sterkt at de forsvant helt fra de fleste områder der de tidligere var tallrike i Arktis. Dyrenes elfenbenstenner var kjent allerede i oldtiden, og i middelalderen var de en høyt verdsatt handelsvare. Fordi hudene var velegnet til produksjon av reimer, var også dette verdifulle produkter. Om den nordnorske høvdingen Ottar, som reiste til Finnmark og videre østover langs kysten av Kolahalvøya til Kvitsjøen på slutten av 800-tallet, blir det skrevet at hvalrossfangst var et viktig formål med reisen. Da man startet fangst av grønlandshval ved Svalbard tidlig på 1600-tallet, oppdaget man også de store forekomstene av hvalross ved øygruppa. Hvalross i tusentall ble slaktet på øya Moffen nord for Svalbard og på Tusenøyene utafor sørøstkysten av øygruppa. Også på Bjørnøya ble det fanget hvalross i hopetall. Fangstredskapet var oftest lanser, og fangerne tok som regel bare tennene, ved noen ytterst få tilfeller også spekket. Skip fullastet med elfenbenstenner gikk til England og Holland hvor de fleste fangerne kom fra. Den dag i dag sees store ansamlinger av hvalrossknokler i arktiske fjæreområder etter denne slaktingen.
Etter 350 år med rovdrift som reduserte bestanden til nesten utryddelse, ble hvalrossen fredet på Svalbard i 1952. I de arktiske delene av Russland kom lignende fredning på plass i 1956, med unntak for arktiske kystfolk som kunne få ta noen få dyr til eget bruk. Undersøkelser ved Svalbard tyder på at det neppe var mer enn rundt 100 overlevende dyr på øygruppa da fredningen kom, og først etter 1980 har man sett at bestanden har begynte å ta seg opp igjen. Grønland og Canada samarbeider om forvaltning av dagens bærekraftige hvalrossfangst i sine områder. Fangsten er basert på årlige kvoter, og Den nordatlantiske sjøpattedyrkommisjonen (NAMMCO) er sentral i denne forvaltningen. I farvannene rundt Grønland tas det årlig mellom 250 og 300 dyr.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.