Husmusa har en veldig fleksibel sosial organisasjon. Den lever i storfamilier eller i kolonier. Hver koloni har en dominant og territoriell hann og 2–5 voksne hunner, noen ganger også med noen underlegne hanner. Den dominante hannen står for flest paringer i kolonien, minst halvparten av dem. Hannen etablerer et territorium som gjerne har flere hunner. For å oppnå dette kan han måtte slåss voldsomt med andre hanner. Blant hunnene er det gjerne et løst sosialt hierarki, slik at de sjelden er aggressive mot hverandre.
Hele gruppen forsvarer territoriet, og alle individene er aggressive mot andre kolonier. Ungdyr må som regel forlate gruppen innen de er kjønnsmodne, noe som fører til dannelse av nye grupper. Artens sosiale organisering kan endre seg med tettheten, noe som bidrar til å gjøre formeringen effektiv. Stor tilpasningsevne, et høy formeringspotensiale og en fleksibel sosial organisering har gitt husmusa stor spredningsevne og suksess rundt om i verden.
Formeringen avhenger av næringstilgangen, men er typisk rask og effektiv. I byer og laboratorier kan den formere seg hele året. Dette kan også være tilfelle i naturen, men som regel formerer den seg der sesongmessig i den lyse årstid (for eksempel fra april til september i England). Der sesongen er lang, kan en hunn produsere 5–10 kull i året, forutsatt gode forhold og overlevelse. Hunnen er drektig i 19–21 dager. Et kull kan inneholde 3–12 unger, oftest 5–6. Ungene veier rundt ett gram ved fødselen og er da nakne og blinde. Pelsen er fullt utviklet etter 10 dager, etter 14 dager åpnes øynene. Ungene avvennes rundt 21 dager gamle og kan være kjønnsmodne 5–7 uker gamle.
Dødeligheten er ofte hele 60–70 prosent før ungene når uavhengig alder ved avvenning. I laboratoriet er gjennomsnittlig levetid to år, enkelte dyr i fangenskap har blitt seks år gamle. I naturen lever de mye kortere tid, sjelden mer enn 1–2 år. Teoretisk sett kan en bestand husmus eksplodere i løpet av et par måneder, men dette skjer svært sjelden på grunn av den svært høye dødeligheten.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.