Mus musculus
Mus musculus
Husmus (mus musculus)
Husmus (mus musculus) i snøen
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Husmus er en smågnagerart i musefamilien. Den stammer antakelig fra Asia, men utbredelsen til Sør-Europa kan være naturlig. Her har den levd i tusenvis av år. Den ble innført til Norge med menneskets hjelp. Den gjorde, og gjør til dels fortsatt, skade på landbruksavlinger. Husmusa har også vært oss til stor nytte, dens albinovariant har bidratt enormt til medisinsk og annen forskning som modellorganisme.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Mus musculus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Mus musculus

Kraniet av en husmus. Foto fra: Marstal, Ærø, Danmark

Husmusa er ei typisk langhalemus, med lang hale, store øyne og store ører. Snuten er spiss med lange værhår. Hale og ører er så godt som helt uten pels. Pelsfargen varierer, men er typisk gråbrun på ryggen og gråkvit på buken. Størrelsen varierer også, som en tilpasning til miljøet. Både kroppslengde og halelengde er inntil 10 centimeter og vekta opptil 35 gram. Husmusa kan lett forveksles med ei skogmus, men sistnevnte er mer sjokoladebrun og mindre grå, med kvit buk og har en hale kledd i pels. I dag ser det ut til at småskogmus er vanligere i sørnorske bygninger enn husmus.

Levevis

Husmus
Husmus
Av /KF-arkiv ※.

I dag lever husmusa i nær sagt alle mulige habitater, både i byer, jordbrukslandskap og i naturen. Den lever i sprekker og hulrom i bakken, berggrunn eller bygninger, men kan også grave egne ganger under bakken. Den kan også finne gjemmested under vedstabler og lignende saker. Den kan bruke et nettverk av ganger og ha flere rom for reir og matlagre. Reiret bygges av ulike ting, avhengig av hva som er tilgjengelig. For eksempel gras, tøy og papir.

Husmusa er altetende. Den spiser frø og nøtter, røtter og blader, samt andre plantedeler, mens virvelløse dyr kan utgjøre en stor del av føden når de er tilgjengelige. Den kan også spise annen animalsk føde, som fugleegg. Antakelig kan den spise alt som vi mennesker kan spise. Husmusa beveger seg mest på bakken, men er en dyktig klatrer og kan også svømme. I naturen er den mest aktiv i skumring og om natta, mens de som lever i byer og bygninger kan være aktive hele døgnet.

Husmusa kan leve i store tettheter, opptil ti mus per kvadratmeter i byer. Et enkelt individs leveområde er da gjerne ikke større enn ti kvadratmeter. Bestanden i byer kan være mer stabil enn i naturen. I naturen er tettheten mindre og leveområdene større, sistnevnte kan utgjøre opptil flere tusen kvadratmeter. Under gunstige forhold kan bestanden øke raskt. Da kan tettheten nå opp i 200 000 mus per hektar.

Sosial organisering og formering

Husmusa har en veldig fleksibel sosial organisasjon. Den lever i storfamilier eller i kolonier. Hver koloni har en dominant og territoriell hann og 2–5 voksne hunner, noen ganger også med noen underlegne hanner. Den dominante hannen står for flest paringer i kolonien, minst halvparten av dem. Hannen etablerer et territorium som gjerne har flere hunner. For å oppnå dette kan han måtte slåss voldsomt med andre hanner. Blant hunnene er det gjerne et løst sosialt hierarki, slik at de sjelden er aggressive mot hverandre.

Hele gruppen forsvarer territoriet, og alle individene er aggressive mot andre kolonier. Ungdyr må som regel forlate gruppen innen de er kjønnsmodne, noe som fører til dannelse av nye grupper. Artens sosiale organisering kan endre seg med tettheten, noe som bidrar til å gjøre formeringen effektiv. Stor tilpasningsevne, et høy formeringspotensiale og en fleksibel sosial organisering har gitt husmusa stor spredningsevne og suksess rundt om i verden.

Formeringen avhenger av næringstilgangen, men er typisk rask og effektiv. I byer og laboratorier kan den formere seg hele året. Dette kan også være tilfelle i naturen, men som regel formerer den seg der sesongmessig i den lyse årstid (for eksempel fra april til september i England). Der sesongen er lang, kan en hunn produsere 5–10 kull i året, forutsatt gode forhold og overlevelse. Hunnen er drektig i 19–21 dager. Et kull kan inneholde 3–12 unger, oftest 5–6. Ungene veier rundt ett gram ved fødselen og er da nakne og blinde. Pelsen er fullt utviklet etter 10 dager, etter 14 dager åpnes øynene. Ungene avvennes rundt 21 dager gamle og kan være kjønnsmodne 5–7 uker gamle.

Dødeligheten er ofte hele 60–70 prosent før ungene når uavhengig alder ved avvenning. I laboratoriet er gjennomsnittlig levetid to år, enkelte dyr i fangenskap har blitt seks år gamle. I naturen lever de mye kortere tid, sjelden mer enn 1–2 år. Teoretisk sett kan en bestand husmus eksplodere i løpet av et par måneder, men dette skjer svært sjelden på grunn av den svært høye dødeligheten.

Utbredelse og status

utbredelse av husmus

Utbredelse av husmus (Mus musculus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).

utbredelse av husmus

Husmus regnes som livskraftig og er ikke en truet art. I dag finnes husmusa over det meste av verden, unntatt i de kaldeste strøkene. Den mangler også over store deler av Afrika og Sør-Amerika. Dens naturlige utbredelse var kanskje Asia, men fossile funn av arten fra pleistocen er gjort i Europa. Det sørlige Europa kan derfor betraktes som en del av artens naturlige utbredelsesområde.

Husmus regnes som innført til Norge og finnes i byer over det meste av landet, muligens med unntak av Finnmark. I Sør-Norge kan den også leve i naturen. Det finnes to genetiske linjer av husmus i Norge, disse er av noen regnet som egne arter. Aktiv bekjempelse og endra driftsformer i landbruket kan ha ført til en nedgang i bestanden, men bestanden i Norge har aldri blitt grundig undersøkt.

Den tidligste kjente tilknytning til mennesket er 8000 år gammel fra Tyrkia. Da mennesket begynte å bygge bygninger, ga det gode skjulesteder for husmus. Da vi begynte å dyrke jorda og lagre frø og annen føde, ga det en voldsom økning i tilgjengelig mat også for musa. Siden er den spredt vidt omkring i verden med våre fartøyer både på land og hav. Husmusa kan fortsatt gjøre skade ved å spise av våre avlinger, og dessuten ved å gnage på og ødelegge treverk, klær og lignende. Den sprer også sykdommer, men her utgjør den ikke like stor risiko som brunrotte og svartrotte. Husmusa kan også gjøre skade på naturlige bestander av andre dyr, særlig på øyer. Derfor er den blitt utrydda fra flere øyer der det hekker sjøfugler.

Husmusa har stor nytteverdi: albinomus brukes i forskning og laboratorier over hele verden, og har bidratt enormt til vår kunnskap innen medisin og genetikk. Dessuten er den utbredt som kjæledyr.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Vertebrata ryggradsdyr, virveldyr
Klasse Mammalia pattedyr, sogdyr, spendyr
Orden Rodentia gnagere, gnagarar
Underorden Myomorpha
Overfamilie Muroidea
Familie Muridae musefamilien
Underfamilie Murinae
Slekt Mus
Underslekt Mus
Art Mus (Mus) musculus husmus

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eldegard, Katrine; Syvertsen, Per Ole; Bjørge, Arne; Kovacs, Kit; Støen, Ole-Gunnar; van der Kooij, Jeronen (2021). Pattedyr: Vurdering av husmus Mus (Mus) musculus for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. Nedlastet 21. februar 2025.
  • Nowak, Ronald M. og Paradiso, John L. (1983). Walker’s mammals of the world. 4th edition. Volume II. The Johns Hopkins University Press, Baltimore.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Mus musculus
Tidligere vitenskapelig navn
Mus (domesticus)
Artsdatabanken-ID
47949
GBIF-ID
7429082