Husarbeid, eller husstell er arbeid i hjemmet. Begrepet omfatter rengjøring, matlaging, arbeid med tekstiler og innkjøp, men kan også utvides til å dekke omsorgsarbeid, vedlikehold av bolig, stell av planter, hagearbeid med mer.
Faktaboks
- Også kjent som
-
husstell
Historisk sett har husarbeid hovedsakelig blitt utført av kvinner, og svært mange kvinner har hatt husarbeid som yrke. Det kunne være husmødre, spesialister som kom inn i hjemmet, slik som vaskekoner, eller en hushjelp som utførte mange ulike oppgaver og også vanligvis bodde hos familien der hun jobbet. Husarbeidet var klart klassedelt, der overklassens kvinner var arbeidsledere og arbeidsgivere. Med husmorperioden fra 1860 til 1970 skjedde det store endringer i husarbeidet. Omfanget av husarbeidet vokste, med nye idealer for renslighet og huslighet. Samtidig ble arbeidet nært knyttet til en bestemt form for kvinnelighet på tvers av klasser. Det ble lagt ned mye arbeid i forenkling av husarbeidet gjennom nye teknologiske løsninger, slik som vaskemaskiner, støvsugere, frysere med mer, og gjennom at ferdigvarer erstattet tidligere hjemmeproduksjon av blant annet mat, klær og vaskemidler.
Etter 1970 har det vært et ideal at arbeidet skal deles likt mellom kjønnene og utføres uten lønn. Diskusjoner om hvem som utfører samt hvem som burde utføre husarbeid, og hvordan det eventuelt skal lønnes, har preget debatten om likestilling. Endringen av idealet har bare langsomt blitt manifestert som endringer i praksis. Statistisk sentralbyrås tidsbrukundersøkelse viser jevnt over at kvinner bruker mer tid på husarbeid enn menn, og således utfører mer av samfunnets ulønnede arbeid. Over tid har mengden tid brukt på husarbeid blitt likere fordelt mellom kjønnene, men det skyldes i stor grad at kvinner gjør mindre husarbeid, og ikke at menn gjør mer. Antall hushjelper stiger igjen etter årtusenskiftet, både i form av au pairer og andre former for innleid personale som utfører vask, innkjøp, omsorgsarbeid med mer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.