Hornfels
Typisk hornfels fra Oslofeltet hvor den mørke delen er omdandlet skifer og den lyse delen omdandlet kalkstein.
Hornfels

Hornfels. Inneslutning av hornfels i syenitt ved Romsås, Oslo. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Hornfels, tett, finkornet bergart dannet ved kontaktmetamorfose, det vil si at bergarten er omkrystallisert ved varmepåvirkning fra opptrengende smeltemasser (magma).

Faktaboks

Etymologi
av tysk ‘horn’ og ‘stein’

De vanligste hornfelser er dannet av leirskifere (mørke hornfelser som inneholder biotitt og plagioklas, evt. andalusitt og cordieritt) eller av urene kalksteiner (lyse hornfelser med kalksilikater som pyroksen, granat, evt. wollastonitt og vesuvian). Enkelte hornfelser er metasomatisk omdannet og er i virkeligheten skarnbergarter (se metasomatose og skarn). Hornfelser er svært vanlige i Oslofeltets kontaktsoner, hvor kambrosiluriske sedimenter er påvirket av permiske magmabergarter.

Hornfelsfacies er en fellesbetegnelse på de mineralselskaper som opptrer i hornfelser, de svarer til en dannelse på grunne dyp (<10 km) og ved temperaturer som varierer med avstanden fra magmaet (400–800 °C).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg