Przewalskihest
Przewalskihest, eller mongolsk villhest, Equus przewalskii, er en nålevende men utrydningstruet vill hest.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Sebra

Araberhest (arabisk fullblod), hoppe med føll.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Esler. Tamesel.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hestefamilien, pattedyrfamilie i ordenen upartåede hovdyr. Hestefamilien består av én slekt, Equus, med 7 arter, og omfatter sebraer, esler og hester, foruten en rekke utdødde arter.

Faktaboks

Også kjent som
hestefamilien
Beskrevet av
Samuel Frederick Gray, 1821

Hestene er planteetere med en kraftig kropp, langt hode og lang hals. De har slanke ben og bærer kroppsvekten på den midtre tåen (nr. 3) på hver fot. Hos hesteslekten er antall tær redusert slik at bare nr. 3 er igjen på hvert ben. Samtidig er det tilsvarende mellomfotbenet blitt betydelig forlenget og danner sammen med rudimenter av mellomfotben nr. 2 og nr. 4 mellomfoten eller pipen. Hestene har fortenner både i under- og overkjeven. De har høye kinntenner forsynt med riller og folder for å kunne male føden i stykker. Hjørnetennene blir bare fullt utviklet hos hanner.

Hestene er høyt spesialiserte steppedyr. Leveområdene spenner fra frodige gressmarker og savanner til sand- og steinørken. De er utbredt i Øst- og Sør-Afrika, Midtøsten til Mongolia.

Foruten esler og sebraer regner man de nålevende hestene til to forskjellige arter, przewalskihest (Equus przewalskii) og tamhesten (Equus caballus; se hest). Sammenlignet med sebraene og eslene er hestene som regel større, har større hover, og halen er forsynt med lange hår, taggel, helt fra haleroten, mens esler og sebraer har haler med hårdusk bare i spissen. Som regel har hesten «kastanjer» på både for- og baklemmene.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Vertebrata ryggradsdyr, virveldyr
Klasse Mammalia pattedyr, sogdyr, spendyr
Overorden Laurasiatheria
Orden Perissodactyla upartåa hovdyr, upartåete, hovdyr, upartåete hovdyr, upartåa
Familie Equidae hestefamilien

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Artsdatabanken-ID
48093
GBIF-ID
5479

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg