Ibsen-sitat på Karl Johans gate
I Henrik Ibsens skuespill Lille Eyolf sier karakteren Borghjem «Herregud, en kan da ikke gøre noget bedre end lege i denne velsignede verden.» Sitatet er å finne på Karl Johans gate i Oslo som en del av kunstverket Sitatgaten som ble installert i 2008.
Ibsen-sitat på Karl Johans gate
Av /Aftenposten/NTB.

Herregud er et av de mest brukte banneordene i moderne norsk. Herre Gud er egentlig en henvendelse eller tiltale til Gud direkte, som en innledning til bønn. Når det ikke innleder en bønn, blir Herre Gud og herregud brudd på det andre av De ti bud: «Du skal ikke misbruke Guds navn».

Faktaboks

Etymologi

leksikalisert form av Herre Gud

Herregud uttrykker oppgitthet, indignasjon, irritasjon eller avsky, men også beundring eller glede. Tolkningen avgjøres av tonefall, situasjon og sammenheng. En trøndersk variantform er herre-knut.

Eksempler

  • «Herregud, det er en evighet siden jeg brukte normale klær!» (Språkbanken, Norwegian Web as Corpus)
  • «Herregud for et jævla kaos.» (Språkbanken, Norwegian Web as Corpus)
  • «Herregud, hvem faen bryr seg? Offentliggjøring av skattelister burde vært forbudt.» (Språkbanken, Norwegian Web as Corpus)
  • «Marcus får selvsagt gult, han har jo blå drakt. Herre Gud.» (VGs debattside, vgd.no)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fjeld, Ruth Vatvedt (2021). Norsk banneordbok (2. utg). Oslo: Humanist forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg