Det finnes mange RDX-sprengstoffer for militære formål. Ifølge et eldre klassifiseringssystem inndeles noen av de vanligste militære komposisjonene med innhold av RDX på følgende måte:
-
Composition A: Pressbart sprengstoff med 91 prosent RDX og 9 prosent voks.
-
Composition B: Smeltestøpbart sprengstoff med 59,5 prosent RDX, 39,5 prosent TNT og 1 prosent voks.
-
Composition C: Plastisk sprengstoff med 88,3 prosent RDX og 11,7 prosent voks/olje/lecitin.
Composition A har vært mye brukt i sprengstoffylt ammunisjon, for eksempel til luftvernkanoner. Under andre verdenskrig ble det utviklet modifikasjoner av sprengstoffet, kalt Composition A-2 og Composition A-3. Senere er det blitt utviklet ytterligere modifikasjoner (A-4, A-5 og A-6). Flere av disse er fortsatt i bruk.
Composition B har tradisjonelt vært det viktigste av RDX-sprengstoffene, spesielt for sprenggranater, tidligere også for flybomber. Blandinger av RDX og TNT i andre forhold enn de som brukes i Composition B kalles gjerne for heksotol.
Composition C, kalt PE-2 i Storbritannia, var et plastisk sprengstoff som var praktisk som påleggsladning i sabotasjeaksjoner og rivningsarbeider. Under andre verdenskrig ble det i USA utviklet modifikasjoner av dette sprengstoffet, kalt Composition C-2 og Composition C-3.
I starten av 1950-årene ble Composition C-4 innført i USA. Dette er et plastisk sprengstoff basert på 91,0 prosent RDX, 2,1 prosent polyisobutylen, 5,3 prosent dioktylsebacat og 1,6 prosent motorolje. Dette sprengstoffet er fortsatt mye brukt og er blitt svært kjent. Det har til og med funnet veien inn i deler av populærkulturen, litt på samme måte som som dynamitt og TNT.
Til undersjøisk bruk i torpedoer og sjøminer, senere også for bruk i enkelte større flybomber og missilstridshoder, har det blitt utviklet smeltestøpbare komposisjoner der RDX og TNT kombineres med finfordelt aluminium:
-
Torpex (torpedo explosive): 42 prosent RDX, 40 prosent TNT og 18 prosent aluminium.
-
DBX (depth bomb explosive): 21 prosent RDX, 40 prosent TNT, 21 prosent ammoniumnitrat og 18 prosent aluminium.
-
HBX-1 (high blast explosive): 40 prosent RDX, 38 prosent TNT, 17 prosent aluminium og 5 prosent spesialvoks.
-
H-6: 45 prosent RDX, 30 prosent TNT, 20 prosent aluminium og 5 prosent spesialvoks.
Blandinger av RDX og aluminium, stabilisert med voks, kalles heksal. Disse sprengstoffene har vært viktige for mange typer sprengstoffylt ammunisjon, spesielt for luftvern.
RDX er en sentral bestanddel i flere utgaver av en militær sprengstofftype som refereres til som PBX (polymer-bonded explosive). Noen av de mest kjente er:
-
PBXN-10: Pressbart sprengstoff med 94 prosent RDX og 6 prosent bindemiddel basert på akrylater.
-
PBXN-105: Avansert støpherdbart sprengstoff for bruk i torpedoer som inneholder blant annet RDX, ammoniumperklorat (AP), aluminium og energetisk mykner.
-
PBXN-107: Støpherdbart sprengstoff med 86 prosent RDX og 14 prosent bindemiddel hovedsakelig basert på akrylater. Brukes i stridshodet til Tomahawk, et amerikansk kryssermissil.
-
PBXN-109: Støpherdbart sprengstoff med 64 prosent RDX, 20 prosent aluminium og 16 prosent bindemiddel basert på hydroksylterminert polybutadien (HTPB). Svært mye brukt til stridshoder og flybomber. En av de mest brukte av alle RDX-komposisjoner.
-
PBXN-111: Støpherdbart sprengstoff med 20 prosent RDX, 43 prosent AP, 25 prosent aluminium og 12 prosent bindemiddel basert på HTPB. Brukes i undersjøiske våpen som torpedoer.
-
AFX-757: Støpherdbart sprengstoff med 25 prosent RDX, 30 prosent AP, 33 prosent aluminium og 12 prosent bindemiddel basert på HTPB. Brukes i enkelte typer flybomber (såkalte bunker busters).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.