Det er ensomt og til dels farlig å være harehund. Fører kan vanskelig gripe inn raskt, eller oppdage alt som kan vederfares en støver på jakt. Utover høsten kan vann og vassdrag med usikker is være en fare, og den lette haren har ingen ting imot en tur ut på isen. I enkelte distrikter er ulven en trussel, og trafikkdøden rammer også harehunden.
Hunden jobber alene langt fra fører, og det er nyttig å ta med et klesplagg hunden vil kjenne igjen. Dersom man gir hunden noe godt mens den ligger på plagget, vil den senere anta at det er mat å finne ved jegerens eiendeler. Plagget må legges igjen dersom jegeren må forlate hunden i los.
Man forlater hunden i los kun i ytterste nødsfall. Hunden skal i variabelt høstvær finne nattfoten etter haren, rekke fot til den finner dagleiet og få «pus» på beina. Så skal den, helst uten tap, drive haren til jegeren der hen setter seg på post.
Støveren skal drive spornøye, det vil si at den ikke skal bruke vinden og dermed den direkte vitringen fra harekroppen. Det er sporet – foten – som er viktig. Likevel avsetter ikke haren (eller noe annet dyr) lukt bare fra føttene. Fra hele kroppen og alle dens åpninger utskilles ulike luktstoffer hele tiden. Er det vind kan hovedgaten av lukt som hunden følger under los ligge flere meter til siden for selve sporløypa.
Hunden skal følge harens krumspring gjennom mange slags miljøer, aller helst påholden og uten tap; gjennom fuktig underskog, over varme hogstflater, over bekker, langs grusveier, stier og over beitemarker. Gjennom en helt vanlig jaktdag fungerer terreng og vær som et gigantisk laboratorium. Store forskjeller i fuktighet, temperatur, nedbør, underlag og vind endrer sammensetningen på mange av stoffene som lukter «hare» og dermed forholdene for hunden. Ett eksempel når hunden får «veitap». Når vi vet alt dette, er harehundens innsats imponerende, der den i timevis i høy fart under full los holder rede på haren. Haren på sin side gjør mange krumspring for å gjøre det vanskelig for hunden.
Det er egentlig bare hunden som virkelig kjenner vitringsforholdene. Noen hunder har lettere for å jakte i snø enn på barmark, mens andre er best når bakken er bar. Trolig har det med hundens jakterfaring og forståelsen av de ulike forholdene å gjøre. Generelt virker det vanskelig for de fleste hunder å ta ut hare når bakken er rimfrossen. Det samme ser ut til å være tilfelle ved lauvfall, men det skyldes neppe at busker og trær ikke har blader. Det er heller vitringsforhold som oppstår på samme tid som lauvfallet som er årsaken. Dersom bakken er kaldere enn lufta omkring, vil hunden også slite. Det kan virke som om luktstoffene fra haren er klistret til bakken.
Når en hare blir skadeskutt, er mange hunder ute av stand til å finne den igjen. I gamle dager het det at haren ble så skrekkslagen at den holdt pusten og ikke avsatte lukt. Dette er uriktig. Det er ikke bare ånden som lukter, men absolutt hele dyret. Derimot er sjansen stor for at en skadd og stresset hare lukter helt annerledes enn en frisk, og at hunden ikke har «luktbilde» av den i hjernen. Kroppsfunksjonene hos skadde og stressede dyr endrer seg kraftig fra «normalen», åpenbart med andre luktstoffer som resultat. Trolig er harejakt den jaktformen som er minst rettet mot selve utbyttet. Mange skyter bare en og annen hare for hundens skyld.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.