Hamp er en ettårig art i hampefamilien. Fibre fra planten har mange bruksområder. Rusmiddelet cannabis utvinnes fra egne varianter av plantearten.
Faktaboks
- Også kjent som
- Cannabis sativa
- Vitenskapelig navn
- Cannabis sativa
- Beskrevet av
- Carl von Linné
- Årlig global produksjon
- 287 300 tonn (2021)
Den blir 2–3 meter høy og har håndkoblede blad med 5–7 småblad. Hamp er særbu, og det er hannplanten som gir den beste hampen, fordi den har finere bastfibre enn hunnplanten.
Hamp brukes i enkelte sammenhenger som betegnelse for andre fibre enn de fra Cannabis sativa, for eksempel indisk hamp, Apocynum cannabinum, manilahamp, Musa textilis, mauritiushamp, Furcraea foetida, gambohamp, Hibiscus cannabinus, sisalhamp, Agave sisalana, queenslandhamp, Sida retusa og bengalsk hamp. Disse er ikke beslektet med hamp som plante, men fibrene kan brukes til samme type produkter. Denne bruken av ordet stammer trolig fra at hamp var en mer innarbeidet betegnelse som så er tatt i bruk til andre plantefibre med lignende egenskaper.
Kommentarer (2)
skrev Marte Torsetnes
Hei, det virker å være mye forvirring rundt bruken av navnene hamp og cannabis og om det betyr planten cannabis sativa eller betyr et rusmiddel. Og rent vitenskapelig er cannabis det latinske navnet på planten, og ikke navnet på rusmiddelet( det er THC). Det er ikke bare denne artikkelen som er upresis, men også en om hamp og en om cannabis i Store medisinske leksikon. Så jeg leste derfor om hamp på britannica.com: https://www.britannica.com/plant/hemp Artikkelen i SNL bør vel ligne den i britannica på dette området? Hadde vært fint om Hamp/Industriell hamp ble definert som plante til fiberproduksjon og ikke som narkotika. Hamp er dessuten dyrket i Norge i flere hundre år, og ikke forsøksvis, slik det står her. Det er en norsk kulturplante.
Vennlig hilsen Marte Torsetnes
svarte Jostein Riiser Kristiansen
Hei, Marte!
Takk for kommentar til denne artikkelen. Det står allerede i artikkelen at cannabis er latinsk navn på planten. Når det gjelder de andre kommentarene dine, for eksempel historikk i Norge og hvordan planten ble brukt, trenger vi en fagansvarlig til å gå gjennom dette. For tiden mangler vi dessverre fagansvarlig for denne artikklelen, men jeg håper vi får det på plass innen ikke altfor lang tid slik at du kan få et bedre svar og at artikkelen eventuelt kan oppdateres.
Vennlig hilsen
Jostein Riiser Kristiansen i leksikonredaksjonen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.