Granmeis en tidlig morgen på Skjerdingen i Stor-Elvdal
Granmeis
Utenfor Fennoskandia og Russland er granmeisa mer beige i fargen, og ligner litt på løvmeisa

Granmeis er en fugl i meisefamilien. Den er svært lik løvmeis, men skiller seg ut ved blant annet å ha en langsgående lys stripe på vingen.

Faktaboks

Også kjent som
nordisk meise gråmeis , tidligere
Vitenskapelig navn
Poecile montanus
Beskrevet av
(Conrad von Baldenstein, 1827)
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Granmeisa er en av våre mest tallrike meiser og finnes i barskog og blandingsskog over hele landet, også i bjørkebeltet på fjellet. Den er blant de få nordlige spurvefuglene som forsvarer et territorium gjennom hele året. Granmeisa har en imponerende hukommelse. I løpet av sommerhalvåret hamstrer den mellom 50 000 og 80 000 frø og insekter som den stort sett finner igjen vinterstid.

Utbredelse

Granmeis er utbredt i Europa og østover i et belte gjennom Asia til Stillehavet. BirdLife Norge har beregnet at det hekker mellom 500 000 og 800 000 par i Norge.

Utseende

Granmeis
Den lysegrå oversiden brytes av en langsgående lys stripe på vingen; viktig kjennetegn på granmeis sammenlignet med løvmeis.
Granmeis
Lisens: CC BY SA 3.0

Granmeisa blir cirka 12 centimeter og veier 11–14 gram. Den har relativt stort hode med fyldig nakke. Den lysegrå oversiden brytes av en langsgående lys stripe på vingen; granmeisas viktigste kjennetegn. Mattsvart hette, lysende hvite kinn og svart strupeflekk er også typisk. Granmeiser på Vestlandet har imidlertid ikke så hvite kinn som innlandsmeisene. Granmeis er svært lik løvmeis, men løvmeisa virker slankere, mangler den lyse stripen på vingen, har mer skittenhvite kinn og gir generelt et mer brunlig inntrykk enn granmeisas gråe inntrykk. Ungfuglene ligner de voksne.

Vandringer

Granmeisa er i hovedsak svært stedbunden. I enkelte år kan imidlertid flere foreta til dels vidstrakte vandringer. Det er spesielt årets ungfugler som på høstparten trekker i sørvestlig retning.

Låt

Granmeisa lokker med typiske titi-tæææ-tæææ og varsler med opphissete spitt! spitt! og et raskt sisisi. Sangen er et klagende tiuuu tiuuu tiuuu, mer sjeldent et litt surrende zi-zi-zerrrl. Den synger oftest i forbindelse med hekkingen, men høres også på sensommeren og av og til om vinteren.

Næring

Næringen består for det meste av insekter og edderkopper om sommeren, i tillegg frø i vinterhalvåret. Granmeisene leter etter mat i alle slags trær, ofte også på bakken. På ettersommeren og om høsten gjemmer de unna mat, særlig frø av bartrær, men også insekter og edderkopper.

Granmeisene spiser det de finner av hamstret mat, enten det er egen eller andres. De må imidlertid ha en svært god hukommelse. Frø merket med en radioaktiv isotop viste at hver granmeis hadde så godt som eksklusiv tilgang til sine egne frø gjennom vinteren. Andre meiser tok bare en mindre del av disse frøene. Det virker utrolig når en vet at en granmeis hamstrer mellom 50 000 og 80 000 frø og insekter for vinterforråd.

  • Les mer om hamstring og hukommelse i artikkelen om meiser

Forplantning

Granmeisas årssyklus

Granmeisas årssyklus. Eggene legges i mai–juni og ruges i 14–15 døgn. Etter 17–19 døgn i reiret, holder ungene sammen i familieflokken nær reiret i 2–3 uker. Deretter forlater ungfuglene familien, og etter en kortvarig streifperiode i løpet av sommeren/høsten, finner en del av dem fram til andre territorielle granmeispar og etablerer seg som en del av vinterflokken. Siden granmeisa i gjennomsnitt legger åtte egg, klekkes det flere unger enn det er «plass» til i vinterflokkene. I løpet av høsten og vinteren er dødeligheten stor, særlig blant ungfuglene. Når våren kommer er det bare ett par igjen i territoriet.

Granmeisas årssyklus
Av /Vitenskapsmuseet/NTNU.

Granmeisparet hevder territorium gjennom hele året. Allerede i mars–april starter letingen etter reirplass. Paret hakker i fellesskap ut reirhull i en morken stubbe av gran eller løvtre, men kan av og til benytte gamle hull etter dvergspett. En sjelden gang kan de ta i bruk fuglekasse; da bør helst halve kassen være fylt med sagflis. Reirhullet er vanligvis 10–20 centimeter dypt før hunnen alene bygger reiret. Reirskåla består hovedsakelig av bast fra einerbark med tilsetning av hår og fjær, av og til også med spindelvev.

De 7–9 eggene er hvite med rødbrune prikker. Hunnen overnatter i reiret i eggleggingsperioden. Hun ruger alene i 14–15 døgn. Hannen mater maken fra før eggleggingen og gjennom rugetiden.

De nyklekte ungene veier rundt ett gram, og øker vekten med omkring ett gram per dag de første 10–12 dagene. Ungene mates av begge foreldrene; hovedsakelig med insektlarver og edderkopper.

Etter nær tre uker forlater ungene reiret, men er ennå avhengige av foreldrene et par ukers tid. Straks ungene er uavhengige, forlater de familieflokken og streifer omkring for å etablere seg i området.

Alder

Merket granmeis

Ringmerking gjør det mulig å følge fuglene fra år til år. Aluminiumsringen øverst på venstre bein er påtrykt et nummer og adressen til Ringmerkingssentralen i Norge. Den oransje ringen angir hvilket år fuglen ble merket. På høyre fot sees en blå fargering over en hvit. Dette angir hvilket individ det dreier seg om slik at nettopp denne fuglen kan skilles fra andre fugler.

Merket granmeis
Av .

I en fjellskog i Budal i Trøndelag ble eldste ringmerkede granmeis 9 ½ år. Mange ble 3–5 år gamle før de forsvant.

Vinterflokken

Territorielle granmeiser er stedfaste og hvert hekkende par holder seg stort sett innenfor territoriet hele livet. Vinterterritoriene er svært store, ofte rundt 25 hektar (fire territorier per kvadratkilometer). Det tilsvarer et samlet areal på størrelse med nær 60 fotballbaner. Områder med gode betingelser for granmeis er derfor fylt opp. Det resulterer i at mange av de unge ikke får eget territorium. Disse må forsøke å bli medlem av en vinterflokk av granmeiser inne på et hekkende pars territorium. Hver vinterflokk består av 4–6 medlemmer; 1 territorielt par av voksne og 1–2 par av ungfugler. Ingen er i slekt med hverandre.

Å være medlem av en slik vinterflokk er av største betydning. I tillegg til at risikoen for å bli tatt av en predator reduseres, kan medlemskap i en flokk være eneste mulighet for en ung granmeis til senere å etablere territorium i et gunstig område. Unge granmeiser som ikke lykkes i å bli flokkmedlem må enten trekke ut av området, slå seg ned i et mindre gunstig område eller friste skjebnen som streifer, det vil si farte rundt i håp om å oppnå flokkmedlemskap. Ingen av disse valgene har vist seg å være vellykket.

Den faste vinterflokken av granmeiser må ikke forveksles med de løsere blandede meiseflokkene med flere fuglearter. Om vinteren slutter granmeisene seg ofte til disse løsere flokkene på leting etter mat. Men territorielle granmeiser følger bare med så lenge den blandede flokken beveger seg innenfor deres eget territorium.

Sosial rang og overlevelse

Granmeis

Fuglen til venstre har en truende positur hvor den viser den svarte hakeflekken til en motstander. Fuglen til høyre viser en unnvikende atferd; ved å presse kroppsfjærene tett inntil kroppen gjør den seg minst mulig, samtidig som den vender seg bort fra den høyere rangerte fuglen.

Granmeis
Av .

Innenfor hver flokk er det en sosial rangorden – et lineært hierarki hvor den gamle hannen er den ubestridte ener. Han er alfafuglen og dominerer alle. Deretter kommer de unge hannene hvor den ene er dominant over den andre, det vil si at den vinner ved eventuelle stridigheter. Den voksne hunnen, maken til alfahannen, domineres av unghannene, men beskyttes av maken. Når hunnen er i nærheten av alfahannen, får hun automatisk høyere status. Nederst på rangstigen står de to unge hunnene som er makene til de unge hannene. Rangordenen innenfor flokken blir da:

Voksen hann ≈ voksen hunn > ung hann1 > ung hann2 > ung hunn1 > ung hunn2

Sjansen for å overleve kalde og snørike måneder er gjennomgående forbundet med rangorden; de høyest rangerte fuglene – de dominante, har større sjanse til å overleve vinteren enn de lavest rangerte.

Den svarte hakeflekken hos granmeishanner er et statussymbol. Jo større og mer markert denne flekken er, jo høyere rang har fuglen. Ved territorielle konflikter eller ved konkurranse om en matkilde, er den dominerende fuglen rask til å vise hakeflekken, mens den andre fuglen markerer sin underlegenhet og unngår å bli skadet i en eventuell slåsskamp den er dømt til å tape.

Overlevelse

Granmeis
Granmeis i dyp søvn i et hulrom. Ute er det 20 minusgrader. Kroppsfjærene er brust opp slik at det dannes et isolerende luftlag i fjærene. I tillegg har den stukket nebbet inn under ryggfjærene slik at pusten som dras inn er litt oppvarmet av lufta som pustes ut.
Granmeis
Av .

For å overleve kalde vinternetter må fuglene bygge opp et fettlager stort nok til brensel for kommende natt. Når de skal sove, bruser de opp fjærene og stikker nebbet under ryggfjærene. For å redusere varmetapet om natta, senker de stoffskiftet og reduserer kroppstemperaturen inntil 9 °C (fra 41 til 32 °C). Dette kalles hypotermi. Når kroppstemperaturen nærmer seg den nedre grensen, begynner den sovende meisa å skjelve, noe som stabiliserer temperaturen.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Vertebrata ryggradsdyr, virveldyr
Klasse Aves fuglar, fugler
Orden Passeriformes spurvefugler, sporvefuglar
Familie Paridae meisefamilien
Slekt Poecile
Art Poecile montanus granmeis

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Poecile montanus
Tidligere vitenskapelig navn
Poecile montanus borealis (Selys-Longchamps, 1843), Parus montanus (Selys-Longchamps, 1843)
Artsdatabanken-ID
4382
GBIF-ID
2487866

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg