Grain er en britisk og amerikansk masseenhet basert på vekten et bygg- eller hvetekorn tatt midt på akset. Valg av kornslag har variert gjennom historien, som har gjort at også enhetsverdien har endret seg over tid og fra sted til sted. Enheten har vært mye brukt for måling av perler og diamanter, og blir fremdeles brukt i USA, særlig om ammunisjon for håndvåpen.
grain (vektenhet)
Mål
I 1959 ble grain redefinert med en enhetsverdi som var forankret i SI-systemet, og fastsatt eksakt lik:
- 1 grain (= ¹⁄₂₄ pennyweight) = 64,79891 milligram (mg)
Grain er den eneste masseenheten som er felles for de tre britiske masseenhetssystemene, og forholdet mellom pund og grain er det samme i både det britiske og amerikanske enhetssystemet:
- 1 pound avoirdupois = 7000 grains
- 1 pound troy = 5760 grains
- 1 pound apothecaries = 5760 grains
Historikk
Målenhetene var tidligere ofte basert på kjente størrelser i naturen som lengden av en finger, fotsåle eller månefase. Senere ble disse standardisert og satt sammen for å danne ulike enhetssystemer. Masseenheten grain (tysk: gran) er et slikt eksempel. Opprinnelig var enheten basert på vekten av et tørt bygg- eller hvetekorn, men definisjonen kunne variere noe fra kultur til kultur.
I England ble grain en legal enhet på 1200-tallet da den ble lovfestet til å være ¹⁄₃₂ pennyweight, som igjen var definert som massen av 32 modne hvetekorn tatt midt på akset.
Grain ble senere grunnlaget for de tradisjonelle engelske vektsystemene (troy, avoirdupois og apothecaries), og da ble enheten basert på vekten av et enkelt byggkorn, der ett byggkorn var antatt å tilsvare 1 ⅓ hvetekorn.
Enheten er også blitt brukt for å angi valøren i de første amerikanske myntene, der innholdet av sølv i den såkalte sølvdollaren ble oppgitt i antall grains.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.