Temperaturgradient er et mål på hvor mye temperaturen endrer seg gjennom et medium i en bestemt retning. Den angis i grader per lengdeenhet, og i SI-systemet blir temperaturgradienten målt i kelvin per meter (K/m).

Faktaboks

Uttale
gradiˈent
Etymologi
av latin ‘skritt’

Når et materiale blir oppvarmet på den ene siden, oppstår det en temperaturgradient som er avhengig av varmeledningsevnen. En høy varmeledningsevne bidrar til en lav temperaturgradient. Isolasjonsmaterialer forsinker varmeoverføringen og bidrar dermed til en høy temperaturgradient.

I en kjel med væske oppstår det en temperaturgradient når den varmes opp nedenfra. God konveksjon, for eksempel ved hjelp av omrøring, bidrar til å redusere temperaturgradienten.

Mange temperaturgradienter forekommer også naturlig. For eksempel er temperaturen i Jordens kjerne rundt 5000 grader celsius (°C), mens temperaturen på jordoverflaten kan være rundt 0 °C. Den gjennomsnittlige temperaturgradienten blir da rundt 0,8 °C/km, men dette varierer gjennom de ulike lag av Jorden, avhengig av varmeledningsevnen til laget. Nær jordoverflaten er gjennomsnittlig temperaturgradient cirka 30 °C/km.

Mellom jordoverflaten og Sola er det også et temperaturfall, men ingen temperaturgradient fordi det ikke er noe medium mellom Jorden og Sola der temperaturen faller gradvis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg