Gjenfødelse, reinkarnasjon, er en religiøs forestilling om forvandling til nytt liv etter døden. Forestillingen om gjenfødelse er dominerende i de indiske religionene hinduismen, buddhismen, sikhismen og jainismen.
Faktaboks
- Også kjent som
-
reinkarnasjon
I de indiske religionene er ikke døden en tilstand, men en overgang til et nytt liv. Død og ny fødsel følger etter hverandre. Denne kjeden har ingen første begynnelse og derfor heller ingen første årsak – verden bare er slik. Navnet på denne kjeden av fødsel–død–fødsel–død er samsara. Det betegner også verden som helhet, der alle er fanget i gjenfødelsens kretsløp. Samsara beskrives som et hav fullt av farer med døden som en alltid overhengende trussel, og målet er å bryte ut av samsara og bli fri. Kontrasten til gjenfødelse er moksha, som betyr løsrivelse og frigjøring fra gjenfødelse, og nirvana, som betyr utslukning eller opphør av det begjæret som forårsaker gjenfødelse.
I indiske religioner lever ikke de døde evig i en annen verden, for eksempel et dødsrike. De levende er de døde som er blitt gjenfødt, noen ganger direkte i verden, andre ganger etter opphold i himmelske verdener eller midlertidige helveter. Alt dette er ifølge de indiske religionene samsara. Gjenfødelse er ikke sirkulær og repeterende, men mer som en spiral der målet er å bevege seg oppover til bedre gjenfødelse. Det endelige målet er å bryte ut og unnslippe gjenfødelse.
Ideen om gjenfødelse preger også kosmologien, det vil si forståelsen av universet. Ifølge indiske religioner har også universet skapelsessykluser som er uten en første begynnelse og uten en endelig slutt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.