Genmodifiserte planter er planter som har fått endret arvestoffet sitt ved at det er brukt genteknologiske metoder. Formålet med å endre arvestoffet er som regel å forbedre en eller flere av plantens egenskaper.
Genmodifiserte planter deles inn i genredigerte planter og transgene planter.
- Genredigerte planter har fått introdusert en endring i gener som allerede finnes i planten
- Transgene planter har fått overført et gen fra en annen organisme slik at de har fått endret (modifisert) sin gensammensetning (genom). Kunstig overførte gener kalles transgener, og genmodifiserte planter kalles derfor også transgene planter.
Genmodifisering gjøres ved hjelp av molekylærbiologiske metoder og er mer effektivt enn krysning og seleksjon som er mer tradisjonelle metoder for å dyrke fram spesielle egenskaper.
Genmodifisering gjøres for å dyrke fram spesielle egenskaper. For eksempel har det bidratt til å dyrke fram korn som tåler ugressmidler og har større motstand mot sykdom, frukt som er mer holdbar og til å gi blomster andre farger.
Genspleisingen bryter de naturlige barrierene mellom arter som ikke naturlig kan krysse seg med hverandre, noe som reiser politiske, sosiale, etiske, moralske, økonomiske og vitenskapelige spørsmål.
Mange er usikre på om genmodifiserte organismer kan påvirke helsen til dyr og mennesker, og om de gir utilsiktede og uønskede virkninger på økosystemene.
Kommentarer (6)
skrev Matthias Sund Askerud
svarte Kjell-Olav Hovde
skrev Matthias Sund Askerud
svarte Halvor Aarnes
svarte Matthias Sund Askerud
skrev Halvor Aarnes
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.