Faktaboks
- Også kjent som
-
gammel skog, gammal skog, gamalskog, gammalskog
Begrepet «gammelskog» oppfattes noe forskjellig i ulike sammenhenger, men defineres i Norge ofte som skog med trær som er eldre enn 160 år, og som er lite preget av tidligere inngrep.
Gammelskog består av trær som ikke blir hogd, men som dør naturlig som en følge av sykdom, insektangrep, stormfelling eller rett og slett av høy alder. Dette gir en skog med mye stående og liggende død ved (gadd og læger), noe som er viktig for det biologiske mangfoldet.
Ut fra Landskogstakseringens statistikk utgjør gammelskog nær fire prosent av skogarealet i Norge. Arealet med eldre skog er økende, noe det har vært i over 100 år, mye på grunn av at skogen på 1920-tallet mange steder var uthogd og glissen – og heller ikke særlig gammel.
Hvor mye arealet med eldre skog øker, kommer an på hvilken aldersgrense vi bruker. Dersom det settes en grense for eldre skog på 80 år, har økningen i areal med eldre skog vært 10–12 prosent per år siden 1990-tallet, mye fordi lauvskogsarealet har økt. Dersom gammel skog defineres som skog eldre enn 160 år, er skogarealet med gammelskog over tre ganger større i 2024 enn på 1990-tallet. Årsaken til ulikhetene i estimatene av skogareal med gammelskog er at arealet med gammelskog innen enkelte aldersklasser har avtatt mens andre har økt. For eksempel: Siden 1990-tallet har det vært en jevn nedgang i arealet med barskog som er mellom 90 og 120 år; nedgangen oppveies imidlertid av økningen i skog eldre enn 120 år.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.