Fritt fall-livbåt, eller stuplivbåt, er en livbåt som settes ut fra skipets hekk ved at den slippes i fritt fall. Båten er helt overbygd og med små luker og har en mindre motor for fremdrift om bord. Ved en alarmsituasjon der skipet må evakueres går mannskapet og eventuelle passasjerer inn i den, løser ut holdemekanismen, og båten glir da ned over en bratt rampe montert akterut i skipets lengderetning og treffer vannet i et stup med baugen først. Båten er tungt bygd og har skarp baug slik at den ikke stopper for brått, men dukker under og fortsetter vekk fra skipet.
På faste oljeplattformer brukes båter av stål som kan ta over 70 personer og veier rundt 30 tonn. Disse henger rundt 30 meter over havflaten i 45° vinkel og slippes rett ned.
Bakgrunnen for utviklingen av fritt fall-livbåter fra starten av 1970-tallet er farene og problemene ved den tradisjonelle og tidkrevende låringen fra daviter når livbåten slår mot bølgene og skipssiden. På oljeplattformer kan også behovet for svært rask evakuering være viktig ved en brann eller eksplosjon.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.