Foraminiferer er en orden av encellede organismer i rekken slimdyr. De fleste foraminiferer har et skall som består av kalk, eller som er dannet av fremmedlegemer (for eksempel sandkorn eller lignende), som er kittet sammen med en kitinaktig eller kalkholdig grunnsubstans. Skallet kan bestå av ett eller flere kammere, ordnet i en rekke eller i spiral på forskjellig vis. Hos noen er kamrenes vegger hele, men oftere har veggene hull, som slipper gjennom lange, tynne pseudopodier (reticulopodier). Størrelsen er som oftest under én millimeter.
Faktaboks
- Uttale
- foraminifˈerer
- Vitenskapelig navn
- Foraminifera
De fleste av artene lever i havet, ganske få lever i ferskvann. De er hovedsakelig bunnlevende, men det finnes også enkelte fastsittende og planktoniske arter. Flere arter med skall av sammenkittede sandkorn er karakteristiske for dypere fjordbunner i Norge – de kan være stavformede, kule- eller stjerneformede. Store deler av havbunnen mellom 2000 og 5000 m dyp er dekket av avleiringer, hvor hovedmassen er kalkskall av foraminiferer. Etter ledeslekten kalles denne bunntypen Globigerina-leire. Den er særlig utbredt i Atlanterhavet og Norskehavet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.