Nærbilde av en fjellvåk på Jæren, der noen ofte overvintrer
Fjellvåk i kamp med en ung hønsehauk om maten på Jæren
Fjellvåk som speider etter mus på bakken
Buteo lagopus

Buteo lagopus, fjellvåk. Foto fra: Tystrup sø, Sjælland

Fjellvåk er en fugleart i haukefamilien. Den er av de vanligste rovfuglene over store deler av landet, i Sør-Norge mest i fjelltraktene.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Buteo lagopus
Beskrevet av
(Pontoppidan, 1763)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Fjellvåken er stort sett mørk på oversiden med et lysere hode og halsparti. Undersiden er lys med delvis mørke vingetegninger, mørkebrun buk og mørkt bånd i enden av den lyse stjerten. Den kan ligne på musvåk, en av de andre fugleartene i slekten Buteo som til sammen har rundt 30 arter på verdensbasis. Fjellvåken kjennes lettest igjen på en markert mørk flekk ved vingeknoken. Tarsene er fjærkledde, noe som også reflekteres i det vitenskapelige navnet lagopus, som kommer fra gresk og kan oversettes til «harefot».

Fjellvåken har brede, lange vinger med samme fluktsilhuett som kongeørn. Fjellvåken er 49–59 centimeter lang og har et vingespenn på 129–148 centimeter. Den veier mellom 600 og 1660 gram. Hunnen er oftest litt større enn hannen, og gjerne cirka 200 gram tyngre.

Den til nå eldste kjente fjellvåken var merket i Sverige, og ble 18 år og 9 måneder. Det er registrert fire ulike underarter hos fjellvåk, men kun én i Norge.

Levevis

I Sør-Norge er fjellvåken mest knyttet til fjelltraktene, men kan også hekke svært spredt i skog til dels helt ned mot Oslo. Da ligger reiret ofte i store furutrær, men hekking i fjellvegger er ellers mest vanlig. Fjellvåken lever overveiende av smågnagere (mus og lemen) og har vært totalfredet siden 1971.

Utbredelse

Fjellvåken har en sirkumpolar utbredelse og er en av våre vanligste rovfugler over store deler av landet. Etter en sterk tilbakegang i 1950- og 1960-årene har bestanden tatt seg opp igjen her i landet og etablert seg i nye områder.

BirdLife Norge har estimert den norske bestanden til 2000–5000 par, men antallet varierer sterkt med forekomsten av smågnagere. Den er kategorisert som livskraftig på den norske rødlista. Også internasjonalt er den kategorisert som livskraftig. Den hekker langs hele den nordlige halvkule, og verdensbestanden er estimert til mellom 175 000 og 400 000 par.

Reproduksjon

Fjellvåken bygger reir i skrenter og klipper etter at den ankommer hekkeplassen. I Norge hekker den gjerne i nærheten av elver og vassdrag. Ofte henter hannen reirmateriale, mens hunnen bygger selve reiret som består av kvister og annet plantemateriale. Reiret bygges i løpet av 3–4 uker og har en diameter på 50–90 centimeter.

Hunnen legger 3–5 egg rundt slutten av mai. De er hvite med enkelte mørke flekker. Rugingen starter alt når det første egget er lagt. Det kan ofte ta 2–3 dager før hun legger neste egg. Dette fører til at eggene klekker på ulike tidspunkt, såkalt asynkron klekking. Eggene ruges i rundt 31 dager, og hunnen står for det meste av rugingen, mens hannen kommer innom med mat til den rugende hunnen. Begge foreldrene fôrer ungene som blir i reiret om lag 32 dager etter klekking. De holder seg ofte rundt foreldrene i flere uker etter at de har forlatt reiret.

Trekk

Fjellvåken er en trekkfugl, og trekker i sørlig og sørøstlig retning om vinteren. Fugler ringmerket i Norge er blitt gjenfunnet i store deler av Sentral- og Øst-Europa. Fjellvåken ankommer Norge i mars–april, mens den trekker sørover i september–oktober. Noen ganske få kan overvintre ved norskekysten.

Næring

Fjellvåken lever av smågnagere, hovedsakelig mus og lemen. Den kan også ta rypekyllinger og firfirsler. Fjellvåken er kjent for å kunne stå stille i lufta mens den jakter. Raske vingeslag gjør at den holder seg på samme sted med samme høyde.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Vertebrata ryggradsdyr, virveldyr
Klasse Aves fuglar, fugler
Orden Accipitriformes haukefugler
Familie Accipitridae haukefamilien
Slekt Buteo
Art Buteo lagopus fjellvåk

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Buteo lagopus
Tidligere vitenskapelig navn
Buteo lagopus lagopus
Artsdatabanken-ID
3870
GBIF-ID
2480524

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg