Fatimide-kalifatets utstrekning da det var sitt største på 1000-tallet.
Shutterstock.
Al-Azhar, moské og lærested, ble grunnlagt av fatimidene i 972. Al-Azhar er i dag et av de viktigste lærestedene innen islam.
Shutterstock.

En knapp måned etter Jerusalems fall i juli 1099, tapte fatimidene også slaget om Ashkelon mot korsfarerne. Fatimidene holdt byen i 50 år til, men slaget var begynnelsen på slutten på fatimidenes innflytelse i Levanten.

Shutterstock.

Fatimidene var et sjiamuslimsk, isma'ilisk dynasti som i mer enn 200 år (909–1171) opprettholdt et sjia-kalifat, først i Nord-Afrika (fra 909), deretter i Egypt (fra 969).

Faktaboks

Uttale
fatimˈidene

Fatimidene ønsket å styrte abbaside-kalifatet ved å gi politisk-religiøs makt til profeten Muhammads etterkommere. Dynastiets grunnlegger hevdet å være imam og mahdi, og derved muslimenes eneste rettmessige hersker. Dynastiets krav på å nedstamme fra profetens datter Fatima, og de isma'iliske kalifenes politiske ambisjoner styrket ikke bare en sunnimuslimsk opposisjon, men førte til splittelse og strid blant isma'iliske grupperinger.

Ekspansjon

Dynastiet omfatter 14 kalifer. Den fjerde kalifen, al-Muizz (953–975), erobret i 969 Egypt der han anla Kairo (al-Qahira – «Den seierrike»), opprinnelig som et hersker- og administrasjonssenter utenfor den eksisterende byen Fustat. Samtidig ble grunnen lagt til moskeen al-Azhar («den strålende»), oppkalt etter tilnavnet på fatimidenes formentlige stammor. Moskeen ble innviet 972 og ble ikke bare et sete for kultus, men også et viktig sentrum for studier, spesielt av sjiittisk lov og lære, inntil sunnimuslimene overtok lærestedet.

Under al-Azaz (975–996) ble herredømmet utvidet til Syria. Al-Hakim bi-Amr Allah (996–1021) spiller en viktig rolle i islams historie, idet han på visse hold ble betraktet som en åpenbaring av guddommen (se drusere).

Svekkelse

Selv om de følgende fatimidene var ubetydelige regenter, lyktes det dynastiet ennå i halvannet århundre å beholde herredømmet over Egypt og delvis også over Syria.

I Syria ble fatimidene trukket inn i korstogene. I 1099 erobret korsfarerne Jerusalem fra den fatimidiske stattholderen, og fatimidene ble i tiårene som fulgte fravristet sine siste befestninger i Levanten.

I 1171 vant den berømte kurdisk-irakiske hærføreren Salah al-Din al-Ayyubi (Saladin) Egypt tilbake til sunnimuslimsk styre – formelt underlagt den abbasidiske kalifen i Bagdad – noe som ble slutten på fatimide-dynastiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg